Hlavní obsah

Developer staví na D1 sklady za miliardy. První halu obsadí český přepravce

Foto: UDI Group

Mezinárodní developer UDI Group staví přímo na 34. exitu D1 u Ostředku logistické centrum za miliardu korun.

Reklama

Developer UDI Group staví logistické centrum na D1 za téměř miliardu, prvním nájemcem bude česká společnost WEDO.

Článek

Mezinárodní developer UDI Group staví přímo na 34. exitu D1 u Ostředku logistické centrum za miliardu korun. Vzniknou tam celkem čtyři haly s více než 50 tisíci m2 skladovacích nebo průmyslových ploch. První halu si pronajme logistický operátor WEDO, kterého vlastní skupiny PPF, EC Investment a Rockaway Capital. WEDO v areálu plánuje zřídit centrální třídírnu balíků. První dodávky se zbožím odtud budou vyjíždět na jaře příštího roku.

Sázava Logistics Park u Ostředku je jediným takto velkým logistickým areálem, které aktuálně vzniká na D1 u Prahy. Počítá kromě třídírny balíků pro WEDO se třemi dalšími halami. S budoucími nájemci ještě UDI Group jedná. „Umístění areálu přímo na sjezdu z D1 jen 20 minut jízdy od Prahy areál předurčuje pro logistiku. Výhodou je především to, že kamiony nebudou nijak zatěžovat silnice nižších tříd,“ vysvětlila ředitelka komunikace UDI Group Marcela Fialková. Haly podle ní ale mohou sloužit také pro lehkou průmyslovou výrobu.

„V souvislosti s koronakrizí sice sledujeme mírný pokles zájmu ze strany autoprůmyslu. Ten je ale na druhou stranu bohatě vyvážen rostoucí poptávkou od provozovatelů e-shopů. Kvůli nucené digitalizaci země v důsledku pandemie se totiž podstatná část obchodu přesouvá do online prostředí,“ dodala Fialková.

Novou halu potřebuje společnost WEDO zejména proto, že plánuje zvyšovat kapacitu zásilek, které doručuje. Prostor má pomoci s navýšením kapacity o celý dvojnásobek. „Překladiště vybavíme moderní technologií, která zvládne roztřídit nejméně 10 000 zásilek za hodinu s téměř nulovou chybovostí, ” popisuje modernizaci logistické sítě Daniel Mareš, ředitel WEDO.

Kapacita zásilek by se podle něj měla s novým prostorem zdvojnásobit. Na českém trhu se tento projekt zařadí mezi největší letošní investice v oboru.

Hala pro WEDO bude dokončena v říjnu letošního roku tak, aby si do ní logistický operátor mohl začít instalovat technologie. Plně v provozu bude od jara příštího roku. Celý areál by měl být dokončen v polovině příštího roku.

UDI Group a WEDO:

UDI Group:

- Středoevropský developer, který realizuje rezidenční, kancelářské i průmyslové projekty v Česku a dalších zemích střední Evropy.

- Zaměřuje se na komplexní projekty, které kombinují funkce. Staví tak skutečné město s nabídkou bydlení, zázemí pro práci i obchod.

- Aktuálně připravuje 15 projektů ve čtyřech evropských zemích, jejichž výnos v následujících pěti letech dosáhne řádově 37 miliard korun.

WE|DO CZ:

- Je to český logistický operátor, který v současnosti spolupracuje s 300 kurýry, více než 1000 výdejními místy Uloženka a provozuje 100 výdejních boxů v Česku i na Slovensku.

- Vlastníkem společnosti jsou investiční skupiny PPF, EP Investments a Rockaway Capital.

Kromě 9000 m2 ploch pro WEDO v hale A je už těsně před podpisem také dohoda s dalším nájemcem vůbec největší z hal v areálu Sázava Logistics Park. Halu s 20 tisíci metry čtverečními si pronajme nadnárodní logistická firma z oboru rychloobrátkového zboží. Se zájemci o pronájem dalších hal nyní developer jedná.

UDI Group při stavbě podporuje také blízkou obec Ostředek, kde v rámci plynofikace areálu financuje také plynofikaci obce a obecních budov.

Dva velké logistické areály v Česku za 3,2 miliardy korun

Kromě logistiky na D1 staví aktuálně UDI Group další velký logistický areál na dálnici D5 u Plzně. Zde se investice pohybuje kolem 2,2 miliardy. Celkem tak UDI Group do logistiky v Česku aktuálně investuje kolem 3,2 miliardy korun.

Kromě čtyř hal u Ostředku, developerská skupina UDI staví další tři velké haly s celkem 135 tisíci m2 skladovacích ploch u Přehýšova na D5. Dokončeny budou v příštím roce. I zde již developer s nájemci jedná.

Kromě logistiky nicméně většinu svých investic UDI Group směřuje do kancelářských, komerčních a bytových projektů nejen v Česku, ale také v dalších zemích střední a východní Evropy.

Reklama

Doporučované