Hlavní obsah

Devět let vězení za zapálený vzácný kostel. Soud tvrdě trestal žháře z Třince

Soud se žháři z Třince.Video: Seznam.cz

 

Reklama

Krajský soud v Ostravě potrestal tři mladíky za zapálení vzácného dřevěného kostela v Třinci-Gutech vězením na 3,5 roku, osm a devět let. Nejvyšší trest dostal muž, který akci vymyslel. Oheň loni v létě způsobil škodu přesahující 20 milionů korun, historická škoda je ale nevyčíslitelná.

Článek

Jeden má mírné sklony k extremismu, druhý rád rozdělává oheň a pozoruje plameny. Tak soudní znalci podle státního zástupce Josefa Šuhaje vyhodnotili osobnosti dvou hlavních obžalovaných.

Trojice mladíků, přičemž třetí působil jako řidič, zapálila středověkou památku v noci z 1. na 2. srpna. Oheň způsobil škodu přesahující 20 milionů korun. Historická škoda je však nevyčíslitelná. Soudní procesy jsou po celou dobu neveřejné, protože jeden z obžalovaných v době žhářského útoku ještě nedovršil 18 let.

Zástupci médií a veřejnost se tak mohli zúčastnit až vyhlášení rozsudku. Po přečtení zdůvodnění rozsudku bude známo, zda se státní zástupce a obžalovaní odvolají.

Podle státního zástupce Josefa Šuhaje měla skupina ještě před činem seznam kostelů, které by mohla zapálit. „Ale to bylo v obecné rovině, konkrétní skutek provedli u Třince,“ podotkl Šuhaj. Iniciátorem akce v Gutech byl podle něj další z obžalovaných Jan Bortel.

Při akci v noci z 1. na 2. srpna seděl za volantem Jakub Hurník, Jan Bortel vzhledem ke své těžké nemoci také zůstal ve voze a k památce okolo půlnoci vyrazil mladistvý obžalovaný. Dřevěnou stěnu polil benzinem a zapálil.

Jedna verze motivace jejich činu hovořila o tom, že Bortel se chtěl pomstít bohu za to, že velmi vážně, údajně nevyléčitelně onemocněl. Druhá pak zmiňovala, že mladistvý tak chtěl oslavit své osmnáctiny. „Ani jedno se nám nepodařilo potvrdit. Podle vyjádření dvou šlo o jakési mladické hecování,“ poznamenal před zahájením státní zástupce Josef Šuhaj.

Podle Šuhaje se k účasti na zapálení kostela přiznal mladík, který vše vymyslel, i ten, jenž rozlil hořlavou látku a kostel zapálil. Vinu odmítá obžalovaný, který všechny na místo přivezl. Netušil prý, proč známé ke kostelu v noci veze. Všichni tři si ale vyslechli obžalobu z obecného ohrožení.

Na místě shořelého kostela vznikne věrná replika, její stavbu by z velké části měla zaplatit pojistka. Náklady spojené s mobiliářem by měla hradit sbírka vyhlášená radnicí v Třinci. Dosud se na speciálním kontě sešlo více než 3,2 milionu korun. Nový kostelík by měl být postaven na jaře 2019.

Reklama

Doporučované