Hlavní obsah

Dezinfekce, rukavice, vitaminy. Jak firmy řeší nedostatek roušek?

Foto: Shutterstock.com

Pandemie koronaviru postihla celý pracovní trh.

Reklama

Nemoc COVID-19 se stále šíří a zaměstnavatelé, kteří nemohou nabídnout práci z domova, musí situaci řešit. Všem chybí roušky a respirátory. České automobilky prozatím jedou, ale odbory se bouří a chtějí na 14 dní zastavit výrobu. Bez problémů jsou obě jaderné elektrárny, které měří zaměstnancům při vstupu na pracoviště teplotu a dezinfikují své autobusy. Obchodní řetězce zaměstnancům poskytují bezplatně vitaminy a ovoce.

Článek

Pandemie nemoci COVID-19 zasáhla do života všech lidí. V Česku mají občané po vyhlášení celoplošné karantény dle slov premiéra Andreje Babiše vycházet z domu pouze za prací. Jak nastávající krizovou situaci řeší společnosti, které svým zaměstnancům nemohou nařídit práci z domova?

Automobilky čelí požadavkům odborů

Například provoz automobilek zatím situace nikterak nelimituje. Kolínská TPCA, která má pod svými křídly značky Toyota, Peugeot a Citroën, zvládá provoz bez jakýchkoliv omezení. Mluvčí skupiny Tomáš Paroubek sdělil Seznam Zprávám, že všem zaměstnancům byla při vstupu do budovy změřena teplota a ve všech prostorách firmy se zvýšila koncentrace dezinfekčních prostředků. Podle něj má společnost v karanténě pouze jednotky lidí, takže ani tato skutečnost se na provozu továrny nepodepíše.

Ani Škoda Auto neomezuje výrobu a pouze rozšiřuje svá hygienická opatření. Mladoboleslavská automobilka minulý týden informovala, že u jednoho z jejích zaměstnanců se potvrdila nákaza novým koronavirem. Pracovník ale nepracoval v prostorách továrny, nýbrž ve skladu náhradních dílů. „I kdyby se tam stalo cokoliv, naši výrobu to neohrozí,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí společnosti Tomáš Kotera.

Po zjištění výskytu COVID-19 bylo pracovní místo nakaženého vydezinfikováno a jeho spolupracovníci jsou nyní v karanténě. ČTK dnes ovšem informovala o požadavcích odborů o ukončení výroby po dobu 14 dní. Tiskový mluvčí Kotera situaci odmítl komentovat.

Podobný požadavek vznesli i zaměstnanci automobilky Hyundai v Nošovicích na Frýdecko-Místecku, ti dokonce slibují, že až se situace uklidní, výpadek si napracují. „S odbory jsme o jejich žádosti na pozastavení výroby hovořili. K dnešnímu dni platí, že výroba bude pokračovat za přijetí dalších zpřísňujících hygienických opatření uvnitř závodu,“ sdělil Seznam Zprávám tiskový mluvčí společnosti Pavel Barvík.

Jak upřesnil, firma omezuje setkávání zaměstnanců, doporučuje dodržovat odstupy a důraz klade na dodržování hygienických pravidel a ještě intenzivnější dezinfekci společných prostor a zařízení. „Zaměstnanci v kantýnách a strážní jsou vybaveni respirátory, rouškami a rukavicemi,“ dodal mluvčí.

ČEZ a jaderné elektrárny

Největší výrobce elektrické energie v tuzemsku, skupina ČEZ, nechala na konci února zasednout specializovaný tým, který rozhodl o preventivních opatřeních. „Vedení firmy dosud rozhodlo o řadě opatření – například o dočasném uzavření infocenter, zrušení návštěv, exkurzí a omezení pracovních cest,“ uvedl tiskový mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Firma také spravuje jediné dvě jaderné elektrárny v ČR, které patří do kritické infrastruktury státu. Tady se měří všem osobám, které vstupují do areálů, teplota. „Toto opatření se v obou jaderných elektrárnách týká více než dvou tisíc osob,“ upřesnil pro Seznam Zprávy mluvčí.

„Rovněž výrazným způsobem upravujeme provoz jídelen a bufetů včetně prodloužení prodejní a výdejní doby a rozšíření prostor, kde je možné se stravovat, s cílem minimalizovat vzájemný kontakt lidí. Platí maximální možná míra omezení osobních schůzek s důrazem na využívání elektronických forem komunikace,“ popsal preventivní opatření v jaderných elektrárnách Kříž.

K dalším ochranným opatřením platí například už čtrnáct dní dezinfekce autobusů speciálních autobusových linek určených pro zaměstnance a dodavatele.

Prodavačky stále bez roušek

Jedněmi z mála otevřených obchodů zůstaly prodejny s potravinami, jejichž pokladní jsou v dennodenním styku s nesčetnými zákazníky. Nejpalčivějším problémem i tady zůstává ochrana pracovníků před nákazou a chybějící ochranné prostředky. Řetězce tak alespoň rozdávají svým zaměstnancům dezinfekční pomůcky a sady vitaminů či ovoce. Intenzivněji se také přistupuje k dezinfekci všech prostor obchodů, a to i nákupních vozíků.

„Všem našim zaměstnancům na prodejnách včetně pokladních jsme poskytli dezinfekční a antibakteriální přípravky. V rámci prevence všech virových a respiračních onemocnění mají také zdarma zajištěn přísun pomerančů, citronů, zázvoru a medu,“ uvedl pro Seznam Zprávy tiskový mluvčí řetězce Penny Market Tomáš Kubík.

Svaz obchodu a cestovního ruchu očekává, že obchodníkům pomůže stát. „Děkujeme za veřejný závazek předsedy vlády, že ochranné pomůcky zařídí i pro pokladní v našich obchodech. Máme připravený distribuční systém přes naše logistická centra, aby se roušky i respirátory dostaly obratem na místo potřeby,“ sdělil prezident svazu Tomáš Prouza.

„V posledních týdnech poptáváme pro naše zaměstnance ochranné pomůcky, včetně toho nejočekávanějšího: respirátorů. Jsme však svázáni obecnou nedostupností těchto pomůcek,“ potvrdil jednatel společnosti Globus Bronislav Matyšek.

Obchodníci také zdůrazňují, že zboží je dostatek a může docházet pouze ke krátkodobým výpadkům.

Reklama

Doporučované