Hlavní obsah

Disident na invalidním vozíku. Příběh muže, kterého se StB bála, v komiksu nazvaném Objekt Julek

Video: Tereza Willoughby

 

Reklama

Choroba mu zkroutila tělo, přesto za minulého režimu bojoval proti bezpráví. Šumperský rodák Julius Varga se stal několik let po své smrti hlavním hrdinou komiksové knihy. Jejím autorem je Ondřej Elbel a kolektiv kreslířů.

Článek

Julius Varga v devíti letech těžce onemocněl po očkování proti žloutence, a protože se nesměl léčit na Západě, skončil připoutaný na lůžko. Navzdory nemoci se pustil do boje s totalitní mocí. Navíc začal studovat teologii a filozofii. Šumperský byt Vargových se stal centrem tamějšího disentu. Setkávali se tam někdejší političtí vězni a intelektuálové. Julia proto začala brzy sledovat Státní bezpečnost a založila na něj spis s názvem Julek.

Komiks o něm začal scenárista Ondřej Elbel připravovat před pěti lety. Ilustrovat ho měl výtvarník Martin Jabůrek, který ale tragicky zemřel. Na jeho práci tak navázali jeho přátelé. Rozhovor s Ondřejem Elbelem a ukázky z komiksu sledujte ve videu výše.

Reportáž je součástí pořadu Kultura Terezy Willoughby. V premiéře jej vysíláme každou neděli od 20:00 hodin na celoplošné Televizi Seznam.

Reklama

Související témata:

Doporučované