Hlavní obsah

Hamáček: V distribuci respirátorů je chaos, ať to Vojtěch nechá na nás

Foto: Profimedia.cz

Hejtmani kritizují chaotickou distribuci respirátorů.

Reklama

aktualizováno •

Ministr vnitra Jan Hamáček Seznam Zprávám řekl, že systém rozvážení ochranných pomůcek by se měl zjednodušit. Starat by se o to prý měl primárně jeho resort.

Článek

Čínský letoun v pátek dovezl do Prahy první tuny ochranných pomůcek pro boj s koronavirem. Jenže od sobotního rána panuje v distribuci netrpělivě očekávaných respirátorů zmatek po celé republice.

Kraje si stěžují, že dostaly méně respirátorů, než se původně slibovalo. Pardubický hejtman Martin Netolický kvůli tomu dokonce vyzval ke konci Adama Vojtěcha v čele Ministerstva zdravotnictví.

Podle zjištění Seznam Zpráv je problém v tom, že materiál rozdělují dva resorty. Ministerstvo zdravotnictví má zásobovat svá zařízení, tedy hlavně nemocnice, Ministerstvo vnitra pak přes kraje státní a nestátní instituce.

Bylo to vnitro, kdo získal čínskou dodávku. Respirátorů mělo rozvézt přes jeden milion, pro jednotlivé kraje podle počtu obyvatel rozpočítalo množství, které následně regionům slíbilo.

Jenže respirátory chce rozvážet i Ministerstvo zdravotnictví, které si včera od vnitra vyžádalo 200 tisíc kusů. Tím pádem vnitro nemohlo krajům poskytnout původně slibované množství.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) považuje nastavený systém distribuce za chaotický.

„Z mého pohledu se ukazuje, že Ministerstvo zdravotnictví by se mělo soustředit na zvládnutí epidemie metodicky. Ať dá Ministerstvu vnitra pokyny, co zajistit z hlediska ochranných pomůcek. My bychom je měli nejen zajistit, ale i distribuovat. Obojí umíme,“ řekl Seznam Zprávám vicepremiér.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) redakci sdělil, že o fungování distribuce bude v pondělí jednat vláda.

„Plán je takový, že Ministerstvo zdravotnictví bude nadále zajišťovat distribuci do námi přímo řízených organizací, zbytek bude v gesci Ministerstva vnitra. To je logické rozdělení,“ napsal ministr Vojtěch Seznam Zprávám. Dodal, že jeho úřad rozvezl milion kusů materiálu.

Kraje: Je krize a systém není

Proti nejednoznačnému systému rozvážek se během sobotního dopoledne ohradila Asociace krajů.

„V krizové situaci zkrátka není možné, abychom měli centrálně nejednoznačný systém krizového řízení, rozdělování dodávek,“ uvedl předseda asociace Jiří Běhounek (za ČSSD), hejtman Vysočiny.

„Ministerstvo zdravotnictví avizuje, že samo zařizuje dodávky a bude mít pro své organizace dostatek ochranných pomůcek, nakonec jsme ale zjistili, že tomu tak není a že část zásob pro kraje jde organizacím řízeným Ministerstvem zdravotnictví. My si samozřejmě uvědomujeme, že i tyto organizace nutně ochranné prostředky potřebují, nicméně bez přesně daného systému to fungovat nemůže,“ dodal Běhounek.

Jak se počty lišily? Praha například obdržela 53 tisíc respirátorů namísto původních 64 tisíc. Rozdíl v množství by však mělo v příštích hodinách doplnit Ministerstvo zdravotnictví rozvážkami do svých zařízení.

Obdobně to bylo v Karlovarském kraji, kam přišlo zatím o 11 tisíc respirátorů méně, než se plánovalo, či v jihomoravském regionu, kterému chybí 10 tisíc respirátorů oproti původním číslům.

Reklama

Související témata:

Doporučované