Hlavní obsah

Divadlo v Liberci hledá snímky s gryfy, sochy chce vrátit zpět

Foto: Nadezda Murmakova, Shutterstock.com

Liberec.

Reklama

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy by chtělo na dva prázdné podstavce před hlavním vstupem historické budovy navrátit sochy gryfů, bájných tvorů s okřídleným lvím tělem a orlí hlavou.

Článek

Půjde o repliky, původní sochy byly zničené někdy po roce 1945. Dnes už se ale neví, jak vypadaly. Divadlo proto hledá detailní snímky původních soch, o pomoc žádá veřejnost.

„Pokud někdo máte doma nějaké materiály, kde je zblízka vyfocené divadlo zepředu a jsou tam ty sochy vidět, tak budeme velmi vděční za každou stopu,“ řekla ředitelka divadla Jarmila Levko. Podle ní takovou fotografii neúspěšně hledají s památkáři už skoro rok. „Protože většinou máte obrázek divadla a tam vidíte malé sošky,“ dodala.

Vytvoření replik gryfů je podle ní dalším krokem ve snaze navrátit divadlu jeho původní podobu. Posledním takovým byla letošní rekonstrukce hlediště za 4,4 milionu korun, kdy převládající červenou nahradila krémová. Lépe tak vynikají dekorativní prvky, jako jsou strop či čela balkonu a galerie. Interiér tak více odpovídá podobě, jakou měla budova z roku 1883 v době svého vzniku. Dočervena byl zbarvený interiér teprve od rekonstrukce z 80. let minulého století.

Budova libereckého divadla je ukázkou různých stylů. Zatímco interiéry jsou v novobarokním, exteriér je zdoben v novorenesančním stylu. Gryfy nebyly v době stavby divadla jedinými sochami, které budovu zdobily. Po stranách předsunuté vstupní části jsou stále dvě pískovcová sousoší. Jedno znázorňuje umění šířené ohněm osvěty a druhému dominuje bůh múz Apollón. Směrem k secesní kavárně Pošta jsou obrácené další sochy v nadživotní velikosti, bohyně a patronka radosti a květin Flora, múza divadelního umění Thálie a na nároží bohyně dramatického umění Melpomené. Na opačné straně budovy jsou sochy múzy tance Terpsichoré, bohyně štěstí Fortuna a patronky milostného básnictví a milostných písní Erató.

Reklama

Doporučované