Hlavní obsah

Dívku unesenou po porodu policie našla po 18 letech

Unesená dívka byla nalezena po osmnácti letech, živá a zdravá. O své původní rodině vůbec nevěděla.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Dívka ukradená z porodnice v americkém Jacksonvillu byla nalezena ve státě Jižní Karolína. Únoskyně se celou dobu vydávala za biologickou matku.

Článek

Kamiyah Mobleyová se narodila v červenci roku 1998 v jacksonvillské porodnici. Odtud ji ukradla dnes jednapadesátiletá Gloria Williamsová, která po celých osmnáct let vystupovala jako její biologická matka. Dívka s ní žila ve městě Walterboro v Jižní Karolíně pod jejím příjmením.

Williamsová se tehdy vydávala za pracovnici nemocnice, pravé matce údajně řekla, že její novorozeně má teplotu a že jej musí vyšetřit. Pak dítě odnesla a zmizela s ním - na dlouhých osmnáct let.

Proč to Williamsová udělala? Její čin může souviset s tím, co zjistil portál WalterboroLive.com: Zhruba týden před únosem dívenky přišla o vlastní nenarozené dítě. Potratila.

Jacksonvillská policie, která se případem zabývala, obdržela v průběhu osmnácti let na dva a půl tisíce tipů, případ ale zlomil až ten pravý z loňského roku. Policii se dostal do rukou snímek Glorie Williamsové a fotografie byla porovnána s portréty vyhotovenými v době únosu. To pomohlo ženu odhalit.

Podle shodného data narození jedné z jejích údajných dcer a unesené Kamiyah pak policie zjistila, že dokumenty dítěte jsou zfalšované. Jednapadesátiletá únoskyně byla zatčena ve svém domě v pátek ráno.

O všem se pochopitelně dozvěděla také osmnáctiletá Kamiyah, pro kterou nová zjištění znamenala velký psychický otřes. Prohlédli ji lékaři a konstatovali, že po fyzické stránce je naprosto v pořádku. „Dívka potřebuje nějaký čas, aby to všechno vstřebala,” uvedl šerif jacksonvillské policie Mike Williams.

Biologická rodina je z nalezení své dcery nadšená, nicméně rozhodnutí, zda s nimi bude žít, nechávají rodiče na ní.

„Moje matka není žádný zločinec!”

Kamiyah navštívila Glorii ihned po jejím zatčení. Na svém facebookovém profilu se vyjádřila, že její matka není žádný zločinec. „Vychovala mě a poskytla mi vše, co jsem kdy potřebovala,” napsala Kamiyah.

Zpráva zaskočila i sousedy Williamsové, která kromě Kamiyi vychovávala ještě dvě své biologické děti. Podle nich byla pracovitá, věnovala se i dobrovolnické činnosti a každou neděli chodila s dětmi do kostela. Teď jí hrozí vězení.

Kamiyu v pátek kontaktovali její biologičtí rodiče Shanara Mobleyová a Craig Aiken. Skrze videohovor Kamiya dala najevo, že potřebuje více času na vstřebání nové informace.

Mladá matka, otec s kriminální minulostí

V době početí bylo Shanaře Mobleyové pouhých patnáct let, jejímu partnerovi 19. Craig Aiken byl během těhotenství své partnerky zatčen a odsouzen k pěti měsícům vězení za držení drog. Během porodu a únosu tedy seděl za mřížemi.

Případ se okamžitě dostal do médií, objevil se i na CNN. Pro toho, kdo malou Kamiyu najde, byla vypsána odměna 250 tisíc dolarů. Shanara později zažalovala jacksonvillskou nemocnici a v roce 2000 obdržela vyrovnání ve výši 1,5 milionu dolarů.

Reklama

Související témata:

Doporučované