Hlavní obsah

Dlouhé stráně po koronaviru trhají rekordy v návštěvnosti

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně na Šumpersku trhá rekordy v návštěvnosti, podle mluvčího Skupiny ČEZ Vladislava Sobola jsou letošní prázdniny historicky nejsilnější.

Článek

Zatímco počet návštěvníků se v prvním pololetí kvůli koronavirovým omezením meziročně snížil o 62,8 procenta na 10.325 lidí, do konce prvního prázdninového měsíce absolvuje prohlídku podzemních útrob elektrárny kolem 7000 lidí, což je oproti loňskému červenci nárůst více než o pětinu, sdělil dnes ČTK Sobol.

„Exkurze se rychle zaplňují, na ty nejdelší s prohlídkou kaverny v podzemí a výjezdem k horní nádrži je třeba se objednat dva týdny předem. Proto postupně otevíráme další termíny pro zkrácenou verzi exkurze, která zahrnuje film v infocentru, cestu do podzemí a výjezd k dolní nádrži,“ uvedla Iveta Floryčková z firmy K3 Sport, která provoz informačního centra zajišťuje. Na exkurzi je třeba se objednat předem prostřednictvím formuláře na webu www.dlouhe-strane.cz.

Přečerpávací vodní elektrárna obnovila prohlídky pro návštěvníky, které byly na jaře pozastaveny kvůli pandemii nového typu koronaviru, na začátku června. Elektrárna patří mezi hlavní turistické cíle v Olomouckém kraji. Její návštěvnost loni vzrostla o šest procent na 93.839 lidí z bezmála 89.000 v roce 2018. Loňská návštěvnost je druhá nejvyšší v historii elektrárny. „Zájem návštěvníků nás těší, protože nejde jen o zážitkovou turistiku, ale o skutečné poznávání technologií, které ovlivňují život kolem nás,“ uvedla vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Elektrárna Dlouhé stráně byla zprovozněna v roce 1996 a její produkce v posledních letech roste. Energetické zařízení navíc přitahuje turisty do regionu, který je na turistickém ruchu značně závislý.

Přečerpávací elektrárny slouží jako obrovské akumulátory. V energetické soustavě mají funkci jak při využití přebytku energie, která se pak používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, tak v období jejího nedostatku, kdy přečerpávací elektrárny elektřinu vyrábějí a prodávají za vyšší cenu. Zároveň stabilizují energetickou soustavu.

Reklama

Doporučované