Hlavní obsah

Dnes byl Pražský hrad mimořádně vytížený. Otevřel jindy nepřístupná místa

Pražský hrad otevřel běžně nepřístupné prostory. Podívejte se na ně v reportáži.Video: Kamila Bejlková

 

Reklama

Lidé mohou výjimečně do jinak zavřených prostor nahlédnout tento pátek a sobotu od 9:00 do 17:00.

Článek

Třicet minut až hodinu a půl čekali lidé na speciální hradní prohlídku. Při ní mohli spatřit nejen běžně nepřístupné sály a salony, ale i nově zrekonstruované prostory především v jižním křídle Nového paláce.

Vstup zdarma využilo mnoho turistů, ale i školních exkurzí. Nenechali si ujít například slavnostní schodiště v Matyášově bráně, Šatnu, Vstupní salon, Trůnní sál i Brožíkův salon, kde prezident jmenuje vládu nebo přijímá velvyslance a cizí hlavy států.

V Široké chodbě, která vznikla za vlády Rudolfa II. a svůj talent do ní otiskl i zesnulý designér Bořek Šípek, jsou nainstalovány informační panely. Ty připomínají významné události posledních let.

Lidé mohou zhlédnout také ukázku současného slavnostního stolování na Pražském hradě a jídelní tabule prvního československého prezidenta Tomáše Garrigue Masaryka s jeho oficiálním porcelánovým servisem, původním křišťálem i stříbrnými příbory.

Speciální prohlídka se většinou koná dvakrát ročně. Naposledy si mohla veřejnost prohlédnout běžně nepřístupné prostory Hradu 3. června. Tehdy této možnosti využilo na 6400 lidí.

Virtuální prohlídka běžně nepřístupných prostor Pražského hradu.Video: Kamila Bejlková

Reklama

Doporučované