Hlavní obsah

Dnes do banky, nebo budete bez podpory. Pomoc pražským podnikatelům má háček

Foto: Seznam Zprávy

Restaurace v Praze jsou už druhý měsíc prázdné. Od úterý mohou podnikatelé žádat o podporu z COVID Praha. (Ilustrační snímek)

Reklama

V úterý se spustí příjem žádostí o podporu pro pražské podnikatele, na kterou dalo hlavní město 600 milionů korun. Háček je, že žadatelé by ale měli mít už dopředu předjednaný úvěr u komerční banky.

Článek

V bankovních kruzích se už teď mluví o tom, že zájem o program COVID Praha bude daleko větší, než kolik bude reálně podpořených podnikatelů.

Doporučuje se proto jednat velmi rychle. Žádosti začne oficiálně přijímat Českomoravská záruční a rozvojová banka (ČMZRB) v úterý od osmi hodin. Jenomže k žádosti musí firmy rovnou připojit i kopie smlouvy o úvěru nebo aspoň příslib od komerčního bankovního ústavu, u něhož budou zajištěný úvěr čerpat.

„Pro podání žádosti bude nutné mít potvrzení o poskytnutí úvěru od spolupracující komerční banky, proto doporučuji, aby jej podnikatelé již teď začali se svými bankéři řešit,“ upozorňoval už dříve v tiskovém prohlášení Jiří Jirásek, generální ředitel ČMZRB.

A mluvčí ČMZRB Marie Lafantová jeho slova potvrdila i v pondělí. „Minimálně příslib od komerční banky musí mít,“ říká a dodává, že o úvěrech by proto měli zájemci jednat v předstihu.

„Určitě, přesně tak,“ dodala mluvčí na dotaz reportéra, jestli mají podnikatelé úvěr začít řešit už během pondělí.

Jednejte rychle, varují banky

Do programu COVID Praha vyčlenilo hlavní město 600 milionů korun. Jde o reakci na fakt, že v druhé vlně o státem zajištěný úvěr COVID II nemohou žádat podnikatelé z Prahy, protože jde o peníze z evropských fondů.

„Vzhledem k tomu, že na program COVID Praha je vyčleněno 600 milionů korun a je očekávaný velký zájem ze strany podnikatelů a firem, doporučujeme zájemcům podávat žádosti co nejrychleji,“ řekl Seznam Zprávám František Bouc z tiskového oddělení České spořitelny.

Mluvčí Komerční banky Pavel Zúbek také apeluje na zájemce, aby se s bankou spojili co nejdříve.

„Od konce minulého týdne nás již kontaktovalo několik desítek klientů s žádostí o úvěr s touto zárukou,“ říká Zúbek s tím, že je třeba u banky sjednat závazný příslib úvěru.

Podmínky vypsaného programu se zaměřují na provozní financování malých a středních podniků na území Prahy. Lze sjednat úvěr až do výše 15 milionů korun. Záruka ČMZRB je až do 80 procent jistiny. Součástí podpory je také možné sjednání finančního příspěvku na úhradu úvěru. Peníze musí být použité na provozní financování.

Reklama

Doporučované