Hlavní obsah

Dny elektronové mikroskopie v Brně se uskuteční on-line

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

On-line diskuse, virtuální program, ale i venkovní aktivity bude letos zahrnovat pátý ročník brněnských Dnů elektronové mikroskopie.

Článek

Přehlídka přibližuje obor, který Brno v zahraničí proslavil. Zástupci pořádajících institucí dnes v areálu koupaliště Kraví hora představili největší lákadlo letošního ročníku: venkovní nafukovací expozici, kterou bude možné navštívit na náměstí Svobody.

Lidé budou touto bílou nanostrukturou, která má průměr deset metrů a je šest metrů vysoká, procházet. Samotná struktura je inspirovaní záběry z elektronových mikroskopů. „Věříme, že je v dnešní době nezbytné tvořit dočasnou architekturu tak, aby se minimalizovaly negativní následky její výstavby. Proto je jednoduché objekt během krátké chvíle postavit a zase demontovat,“ uvedl Jiří Dušek, ředitel spolupořádající Hvězdárny a planetária Brno.

Program na náměstí Svobody doplní výstava Brno pod drobnohledem, ale i šifrovací hra s aplikací Loxper. Zájemci se vydají na šestikilometrovou procházku po stopách historie elektronových mikroskopů v Brně. Na trase je čeká osm zastavení s úkoly a šiframi. Trasa začíná na Malinovského náměstí a končí u Technického muzea.

Protože se kvůli protiepidemickým opatřením nemohou konat hromadné akce, přednášky a panelové diskuse s vědci z oboru se odehrají on-line. Na internetových stránkách Dnů elektronové mikroskopie lze kromě kompletního programu najít také zajímavosti pro děti, například video s pokusy s vakuem, pořad brněnské hvězdárny Nanokam nebo vědecké omalovánky a pexeso se snímky z elektronových mikroskopů z CEITEC.

Akce, jejímiž partnery je město, kraj, univerzity, výzkumné ústavy i komerční firmy, nabídne od 14. do 18.dubna online diskuse s předními odborníky, virtuálně přenese návštěvníky do špičkových laboratoří a přiblíží historii tohoto oboru. Letošní ročník připomene 70. výročí sestrojení prvního československého elektronového mikroskopu.

Reklama

Související témata:

Doporučované