Hlavní obsah

Do 12 let bez hlavičkování. Fotbal ve Velké Británii přijal nová opatření

Foto: Profimedia.cz

Mají děti hlavičkovat? Fotbalová veřejnost volá po novějších a aktuálnějších studiích vlivu hlavičkování na duševní zdraví po kariéře fotbalistů.

Reklama

Anglie, Skotsko a Severní Irsko. Tyto země přijaly nové směrnice k problematice hlavičkování u dětí. Začínající fotbalisté by nyní neměli přijít s hlavičkováním do styku až do věku 12 let, a to zejména v trénincích. Rozhodnutí přišlo na základě studie, podle které je u bývalých fotbalistů 3,5krát vyšší pravděpodobnost neurodegenerativních onemocnění než u obecné populace.

Článek

Vliv hlavičkování u dětí je téma, které rezonuje fotbalovým prostředím dlouhodobě. Zmíněný výzkum univerzity z Glasgow se zaměřoval na bývalé hráče, kteří se narodili mezi lety 1900 a 1976, není tedy zrovna aktuální. Studie se ale zabývala téměř osmi tisícovkami bývalých fotbalistů, u kterých byl prokázán 3,5krát vyšší výskyt demence a dalších neurologických poruch než u „nefotbalistů“.

Problematice hlavičkování u dětí se Seznam Zprávy věnovaly už v minulosti:

„Naše průzkumy ukazují, že míra hlavičkování v zápasech současných mladých hráčů je v současnosti velmi nízká. Toto opatření povede pouze k co největšímu zmírnění případných rizik při tréninku. Dopad na samotnou hru, kterou tak milujeme, to nebude mít žádný,“ myslí si předseda anglické fotbalové federace Mark Bullingham.

Zástupci anglického fotbalu dále uvedli, že byl tento krok paralelně konzultován s Lékařským výborem UEFA, který plánuje během tohoto roku vydat metodickou směrnici pro celou Evropu.

Reklama

Související témata:

Doporučované