Hlavní obsah

Do Aquapalace Praha zatím vyrazili hlavně držitelé permanentek a rodiny s dětmi

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Do nejnavštěvovanějšího tuzemského akvaparku Aquapalace Praha v Čestlicích dnes ráno vyrazili hlavně držitelé permanentek, vodní svět přilákal především rodiny s dětmi.

Článek

V areálu je oficiální testovací místo na koronavirus, které je schopno návštěvníky okamžitě odbavit. V opatření, kterými typy testů je možné se prokázat, je zmatek, měla by pro všechny provozy platit jednotná pravidla, řekla ČTK generální ředitelka Aquapalace Praha Vladana Horáková. Kvůli nečekaně rychlému rozvolnění některé pražské bazény dnes otevřít nestihly.

Do Aquapalace Praha podle Horákové za první hodinu provozu dorazilo 50 lidí. Nejčastěji to podle ní byli klienti, kteří vlastní kombinovanou permanentku. Nejdříve si šli zacvičit a pak například pokračovali do sauny, uvedla. Kolem 13:00 bylo podle Horákové v saunovém světě 50 lidí, kapacita je nyní 160 návštěvníků. Vyšší návštěvnost očekává později odpoledne.

Do vodního světa dnes podle Horákové zamířily hlavně rodiny s dětmi, které si kupovaly celodenní vstup. Okolo 13:00 v něm bylo 80 návštěvníků, současná kapacita je 600 lidí.

„I my měli zmatek v tom, kterými testy se budou návštěvníci moci prokázat. Vládní představitelé o víkendu v médiích tvrdili, že bude třeba systém sjednotit. To samozřejmě vítáme,“ řekla Horáková. Doplnila, že otázkou zůstává, zda i v restauracích bude nutný profesionálně odebraný test, nebo naopak i v bazénech bude platné potvrzení o absolvování testu ze zaměstnání nebo školy.

V Aquapalace Praha funguje zdravotnické zařízení a od března i testovací místo, které má certifikát k provádění PCR i antigenních testů, má smlouvu se všemi pojišťovnami. „U nás se jedná o neinvazivní testy z přední části nosu, lidé se nemají čeho bát,“ uvedla Horáková. Dodala, že pracovníci pokladen se návštěvníků ptají, zda mají některý z vládou vyžadovaných dokladů. Na místě je případně možné se nechat ihned otestovat.

V bazénech a koupalištích platí limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. Aquapalace Praha vzhledem k předpovědi počasí podle Horákové počítá s tím, že na víkend otevře venkovní areál, čímž se kapacita zvýší. Návštěvníci se podle ní nemusejí obávat toho, že by se dovnitř nedostali. Pokud ale chtějí, mohou si předem zamluvit rodinný box nebo lehátko.

Vláda minulé pondělí ohlásila, že ode dneška budou moci otevřít jen venkovní bazény. V pátek kvůli rozhodnutí Nejvyššího správního soudu schválila uvolnění i pro bazény vnitřní. Všechny provozy se proto nestačily připravit. Plavecký areál Aquacentrum Šutka avizuje zahájení provozu na 4. června, bazén pro veřejnost v suterénu hotelu AXA se otevře v úterý, plavecký bazén na Výstavišti Praha by měl začít fungovat až 14. června. Vyplývá to z informacích na webech jednotlivých provozů.

Bazény k provozu momentálně chystá také Sportovní centrum Řepy. „Máme je napuštěné, probíhá nahřívání a odběry vzorků pro hygienu. Jejich výsledky budeme mít koncem tohoto týdne. Pokud bude vše v pořádku, mohli bychom 4. nebo 5. června otevřít,“ řekl dnes ČTK Josef Dirbák, jednatel společnosti Zdravá sedmnáctka, která centrum provozuje. Zájem o návštěvu je podle něj těžké předpovědět, mnoho lidí je opatrných. Na sociálních sítích je na zahájení provozu ale velká odezva a v této souvislosti centrum eviduje desítky telefonických dotazů, dodal.

Reklama

Doporučované