Hlavní obsah

Do Bangladéše míří monzuny. Stovky tisíc Rohingů v uprchlických táborech jsou v ohrožení

Kvůli chatrným přístřeškům vyrobeným z bambusu a plastových fólií mohou přijít běženci o jedinou střechu nad hlavou.Video: Reuters

 

Reklama

Rohingové se v uprchlických táborech v Bangladéši připravují na nadcházející monzunovou sezonu. Lidem hrozí nejen ztráta obydlí, ale i závažné nemoci.

Článek

V uprchlických táborech v Bangladéši se Rohingové připravují na nadcházející monzunovou sezonu. Záběry ukazují čištění kanálů a výstavbu nových přístřeší ve vyšších místech.

Lékaři bez hranic varují před kritickými následky monzunové sezony. Lidem kromě ztráty střechy nad hlavou hrozí především závažná onemocnění způsobená kontaminací vody, jako je břišní tyfus nebo žloutenka. V ohrožení je asi 700 tisíc Rohingů.

Úřad Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvedl, že přemístil asi 620 rodin do utečeneckého tábora Kutupalong v bezpečnější lokalitě. Dále pokračuje spolupráce s bangladéšskou vládou, aby se našly další oblasti, do kterých by se mohli lidé přestěhovat.

Rohingové čelí v Barmě dlouhodobému pronásledování, barmská vláda je považuje za nelegální přistěhovalce z Bangladéše a upírá jim základní lidská práva. Loni v srpnu zahájila barmská armáda proti Rohingům tažení, jež spustilo masivní uprchlickou vlnu. OSN to označila za etnickou čistku.

Monzuny si v hustě obydlených oblastech Bangladéše každoročně vyžádají stovky mrtvých. Období silných monzunů v jihovýchodní Asii obvykle trvá od června do září, první deště však mohou zasáhnout oblast už v dubnu.

Reklama

Doporučované