Hlavní obsah

Do EU posíláme 350 milionů liber týdně. Johnson musí k soudu kvůli výroku z kampaně za brexit

Boris Johnson musí k soudu kvůli brexitovému slibu.Video: Martin Zíta, Reuters

 

Reklama

Bývalý britský ministr zahraničí a jeden z nejvýraznějších stoupenců odchodu země z Evropské unie Boris Johnson bude muset na předběžné soudní stání kvůli kontroverznímu slibu z kampaně za brexit.

Článek

Politik čelí obvinění ze zneužití pravomoci veřejného činitele kvůli tvrzení o tom, že Británie posílá Unii 350 milionů liber týdně. Londýnská soudkyně nyní rozhodla, že vyhoví žádosti na jeho předvolání, což ale neznamená, že soud v této chvíli považuje obvinění za prokázané, informovala agentura Reuters.

Jádrem kauzy je proslulé tvrzení kampaně Vote Leave, která byla před referendem o členství v EU hlavní kampaní probrexitového tábora. Na autobus, ve kterém její představitelé objížděli Británii, si nechala napsat sdělení: „Posíláme EU 350 milionů liber týdně, dejme je radši na NHS (zkratka britského státního zdravotnictví)“.

Krátce po vyhlášení výsledků referenda další ze zastánců odchodu Británie z EU Nigel Farage v pořadu Good Morning Britain řekl, že to ale nelze zaručit a garantovat takovou věc byla chyba.

Johnson, který byl hlavní tváří Vote Leave, nyní čelí obvinění, že veřejnosti lhal, a zneužil tudíž svého postavení. Stížnost na něj na začátku roku podal 29letý podnikatel Marcus Ball, který na soudní spor shromáždil více než 200 tisíc liber (skoro šest milionů korun) prostřednictvím internetové kampaně.

Obvinění vůči Johnsonovi označila soudkyně Margot Colemanová za aktuálně neprokázaná a podotkla, že její rozhodnutí neznamená jakýkoli soud o jejich faktickém základu. Hovořila však o „neobvyklé a mimořádné stížnosti se značným veřejným zájmem“, o níž by se mělo rozhodnout cestou soudního jednání.

Johnson v reakci uvedl, že stížnost byla k soudu podána z politických důvodů. Iniciátoři procesu podle něj chtějí podkopat výsledek brexitového referenda.

Podle BBC se zákon o pochybení úřední osoby, na základě kterého by mohlo být soudní jednání zahájeno, datuje až do 13. století. Vrchní hranicí trestu je doživotí.

Reklama

Související témata:

Doporučované