Hlavní obsah

Do EU se dostávají zločinci z Ruska i Číny. Stačí si koupit dům na Kypru

Foto: Profimedia.cz

K investicím do nemovitostí výměnou za pas vyzývá i inzerce řecké vlády.

Reklama

Usvědčení podvodníci, lidé obvinění z praní špinavých peněz i politici spjatí s korupcí. I takoví lidé dostávají takzvané „zlaté pasy“, které jim umožňují pobyt i pohyb po EU. Za peníze si je kupují na Kypru.

Článek

Abyste dostali kyperský pas, musíte mít čistý trestní rejstřík, a zároveň investovat nejméně 2,15 milionu eur do tamní ekonomiky, například koupí nemovitosti. Kyperské úřady sice v minulosti tvrdily, že údaje předkládané uchazeči o takzvané „zlaté pasy“ kontrolují, únik vládních dokumentů ale ukazuje, že to tak vždy není.

Takzvané Kyperské dokumenty, k nimž se dostala katarská televize al-Džazíra, dokazují, že si pas středomořského ostrovního státu koupilo hned několik desítek lidí s problematickou minulostí. Nejčastěji jde o občany Ruska, Číny a Ukrajiny. V nejbližších dnech chce al-Džazíra postupně odhalovat jejich identitu.

Kyperská vláda prodala v rámci investičního programu v letech 2017 až 2019 celkem 1400 pasů. Jak ukazují uniklé dokumenty, bylo to v mnoha případech i lidem, kteří se k unijnímu pasu - a tedy i volnému pohybu a podnikání v zemích sedmadvacítky - vůbec neměli dostat.

Co říkají statistiky Transparency International

EU získala v posledních deseti letech přes 6000 nových občanů, kteří využili programu „zlatých pasů“, a dalších 100 tisíc lidí, již dostali díky svým investicím povolení k pobytu či vízum do zemí EU.

Nejvíce na těchto programech vydělávají Španělsko, Kypr a Portugalsko. Existují ale i v Maďarsku, Lotyšsku, na Maltě, v Rakousku, Nizozemsku, Řecku a Bulharsku.

Seznam nových občanů, kteří se do země dostali pomocí svých investic, zveřejňuje pouze Rakousko a Malta.

„Pro někoho, kdo přichází ze zemí, kde koluje velké množství špinavých peněz, to má vysokou hodnotu,“ citoval web televize německého europoslance Svena Giegolda, který je tvrdým odpůrcem prodávání pasů za peníze.

Zájemci o pasy zaplatili už sedm milionů eur

Program, který funguje už od roku 2013, v minulosti opakovaně kritizovala Evropská unie i nezisková organizace Transparency International. Kypr ale navzdory výzvám k ukončení programu přistoupil zatím jen k zpřísnění jeho podmínek - do státní pokladny už totiž díky němu přiteklo více než sedm miliard eur.

Mezi těmi, kdo podle al-Džazíry kyperské občanství získali, je například ukrajinský oligarcha Mykola Zločevskij, majitel energetické firmy Burisma. Když si kyperský pas v roce 2017 kupoval, vyšetřovaly ho ukrajinské úřady kvůli korupci. Letos v červnu ukrajinští žalobci informovali, že se je Zločevskij pokusil uplatit částkou šest milionů dolarů, aby zastavili vyšetřování. Oligarcha i jeho společnost veškerá obvinění odmítají, díky kyperskému pasu se ale Zločevskij ukrajinských soudů bát nemusí.

Podobný případ je i bývalý šéf ruského koncernu Gazprom Nikolaj Gornovskij, jehož stíhaly ruské orgány za zneužití pravomoci veřejného činitele v době, kdy si kupoval pas.

Někteří další cizinci, kteří se svými žádostmi o kyperský pas uspěli, byli v minulosti dokonce zatčeni nebo uvězněni. Například ruský občan Ali Beglov byl ve vězení za vydírání - požadavku na čistý trestní rejstřík tedy v žádném případě nemohl vyhovět.

Pas dostal i Vietnamec Pham Nhat Vu, který byl o měsíc dříve obžalován z korupce a poté i odsouzen ke třem letům vězení za to, že zaplatil miliony dolarů úplatků při uzavírání dohod telekomunikačních firem. Nyní je za mřížemi.

Podle Laure Brillardové z organizace Transparency International jsou informace z Kyperských dokumentů znepokojivé, ale nikoliv překvapivé: „Tyto programy nesou riziko korupce, praní špinavých peněz a daňových úniků. Byly navrženy tak, aby přilákaly lidi, kteří hledají cestu do EU,“ myslí si.

V květnu loňského roku schválil Kypr přísnější pravidla - nově by na občanství neměli dosáhnout ani lidé, kteří čelí policejnímu vyšetřování, byli odsouzeni, nebo jsou na ně uvaleny mezinárodní sankce. V červenci pak kyperští poslanci schválili zákon, podle něhož bude možné občanství koupené v rámci tohoto programu zpětně odebrat. Politici tak reagovali na sérii skandálů, v nichž majitelé „zlatých pasů“ figurovali. Zároveň ale odmítli zveřejnit jména všech lidí, kteří se svou žádostí u kyperských úřadů uspěli.

30 lidí má o občanství přijít

Nyní Kypr všechny předchozí žádosti posuzuje a údajně se chystá 30 nejmenovaným lidem občanství odebrat. Jak ale ukazují Kyperské dokumenty, mělo by jich být zřejmě podstatně více.

O svůj nový pas tak může přijít například bývalý venezuelský bankéř Leonardo Gonzalez Dellan, na něhož uvalily sankce USA za to, že ve prospěch venezuelské vlády „vypral“ v nelegálních měnových transakcích několik milionů dolarů.

Stejný osud by mohl potkat i Ukrajince Olega Bachmatjuka, jehož vyšetřují ukrajinské úřady rovněž kvůli praní špinavých peněz.

„Způsob, jakým byl program v posledních letech realizován, umožnil případy, za něž by se měl Kypr stydět,“ citovala al-Džazíra poslankyni Eleni Mavrouovou.

Reklama

Související témata:

Doporučované