Hlavní obsah

Do kin vstupuje film Zpráva o hrdinném útěku z Osvětimi

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

Do kin vstupuje nový film Petra Bebjaka Zpráva o dvou mladých osvětimských vězních, kteří z tábora smrti utekli, aby o něm podali světu zprávu. Snímek míří do kin u příležitosti 80. výročí zahájení deportací Židů z českých zemí.

Článek

Slovensko-česko-německý koprodukční snímek přijde do kin přesně dva dny před 16. říjnem, kdy v roce 1941 odjel z pražského nádraží Bubny první židovský transport. Premiéry se v pondělí v Praze zúčastnil i britský herec John Hannah a herec Florian Panzner z Německa, kteří ve filmu ztvárnili stěžejní role.

Režisér Peter Bebjak říká, že za vznikem filmu Zpráva stojí i nenávist lidí, jejichž výroky o tom, že si Židé zaslouží smrt v plynových komorách, zaznamenal na sociálních sítích ve výročí dne, kdy se Hitler dostal k moci. Bylo to navíc v okamžiku, kdy se do slovenského parlamentu dostala krajně pravicová strana Naše Slovensko.

Došlo mu podle jeho slov, že nejistota a strach jsou živnou půdou pro extremistické strany. Na závěr snímku tak Bebjak nechává záměrně znít proslovy politiků k masám lidí, z nichž někteří věty opakují a nenávist se tak šíří dál. Ve filmu jsou slyšet výroky slovenského politika Mariána Kotleby, francouzské političky Marie Le Penové nebo bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Film Zpráva zachycuje hrdinský čin Alfréda Wetzlera a Rudolfa Vrby a jeden z nejvýraznějších zápisů československých občanů do světové historie vedoucí k záchraně desetitisíců lidských životů. Distribuci v České republice provází speciální projekce pro školy.

Film je natočen podle autobiografického Wetzlerova románu Co Dante neviděl. Dvěma mladíky následně sepsaná detailní zpráva o fungování továrny na smrt se v červnu 1944 dostala i do rukou W. Churchilla a F. D. Roosevelta, po válce byla využita v norimberském procesu. Útěk z Osvětimi však byla pro Wetzlera a Vrbu pouze polovina úspěchu. Na svobodě je čekala neméně vyčerpávající a neúnavná snaha přesvědčit o osvětimských hrůzách představitele Spojenců.

Reklama

Doporučované