Hlavní obsah

Do očí mi řekli, že majitelka nechce v bytě Romy, popisuje první romský gay aktivista zkušenost s hledáním bydlení

Rozhovor s romským aktivistou Davidem Tišerem.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Pozvání do Večerních zpráv Televize Seznam přijal první romský gay aktivista, herec a organizátor kulturních akcí David Tišer. V životě se setkal spíše s diskriminací kvůli tomu, že je Rom, než kvůli tomu, že je homosexuál. V rozhovoru s Tomášem Vzorkem probírali současnou situaci ohledně hledání bydlení v souvislosti s diskriminací, o právech gayů nebo o uprchlících.

Článek

Nejhorší diskriminace vůči Romům se projevuje v oblasti bydlení, říká první romský gay aktivista podle HateFree David Tišer. Najít byt v Praze mu trvalo rok a podle jeho slov bylo to, co mu lidé řekli do očí, jeho nejhorší zkušeností v životě.

„Jel jsem z jednoho konce Prahy na druhý a tam byl makléř, který už z dálky spílal: ‚Jé, vy jste mi neřekl, že jste Rom.‘ No a? ‚Majitelka nechce ubytovávat Romy,“ popisuje osobní zkušenost Tišer. Tímto příběhem dokládá názor, že problém s hledáním bydlení se netýká pouze malých měst.

Podle aktivisty je bydlení základní potřeba člověka a odvíjí se od ní další růst. „Když nebudete mít vyhovující bydlení, tak samozřejmě nemůžeme očekávat výborné výsledky ve škole a nemůžeme očekávat stabilní zaměstnání, když se každou chvilku ti lidé stěhují,“ myslí si Tišer.

Rasismus ani diskriminace se podle Tišera v Česku nelepší, spíše naopak. Důvodem jsou podle něj zejména populisté a někteří politici, jejichž vyjádření nikdo nereguluje. Média se podle Tišera sice zaměřila na uprchlíky, v reálném životě však Romové na diskriminaci naráží pořád.

Tišer je ředitelem sdružení Ara Art, které se jako jediná organizace na světě zabývá právy romských gayů, kromě toho sdružení zaštiťuje i kulturní akce, například divadelní představení se sociálním přesahem.

Co dělá Tišer pro to, aby Romové lépe poznali svou historii?

Pusťte si celý rozhovor v úvodu článku.

Reklama

Související témata:

Doporučované