Hlavní obsah

Do práce bez burky. Německo se připojuje k zákazům zahalování žen

Německo chce částečně zakázat burky.

 

Reklama

Do práce bez burky. Německý spolkový sněm schválil zákon, který částečně zakazuje nošení burky, tedy tradičního islámského oděvu, jenž zakrývá celý obličej.

Článek

Do práce bez burky. Zákon s tímto nařízením, platný pro ženy ve státní správě, schválil německý spolkový sněm, tedy dolní komora tamního parlamentu. Norma, kterou ještě musí schválit německá spolková rada, je tedy jen částečným zákazem nošení tradičního islámského závoje, který zakrývá celý obličej.

Podle vládního prohlášení totiž zahalování obličeje z náboženských důvodů protiřečí neutralitě státní správy.

Pravicové strany však prosazují úplný zákaz burky na veřejných místech, jako je tomu například ve Francii. Již v prosinci minulého roku vyzvala kancléřka Angela Merkelová k zákazu celoobličejových závojů, kdykoli je to možné, a prohlásila, že nejsou pro Německo vhodné.

K aktuálně schválenému zákonu ministr vnitra Thomas de Maiziere, rovněž z CDU kancléřky Merkelové, uvedl, že jde o významný příspěvek k integraci různých kultur. A k té podle něj patří také jasné vymezení hodnot a hranic tolerance vůči jiným kulturám. Absolutní zákaz burek ale odmítl s tím, že by byl protiústavní.

Pokud návrh odsouhlasí i horní komora parlamentu, stane se Německo pátou zemí Evropské unie, jež alespoň částečně nošení burek zakázala. Dalšími státy, které toto opatření už zavedly, jsou Francie, Belgie, Nizozemsko a Bulharsko, na podobném nařízení pracují také zákonodárci Rakouska.

Reklama

Související témata:

Doporučované