Hlavní obsah

Do Prahy míří Noční král i herec z Harryho Pottera. Jak se připravuje pražský Comic-Con

Foto: Profimedia.cz

Comic-Con proběhne od 7. do 9. února 2020 v pražské hale O2 universum. Na příští ročníky by si pořadatelé přáli pozvat i Karla Urbana.

Reklama

Nad akcí, kterou má navštívit na 24 tisíc fanoušků, převzal záštitu primátor Hřib. Fiaska jako vloni s PragueConem se nebojí.

Článek

Do amerického San Diega se každoročně sjíždí přes sto tisíc fanoušků sci-fi a fantasy. Lístky jsou vyprodané během hodiny. Ti šťastní, kteří je seženou, se pak mohou těšit na setkání s filmovými hvězdami, besedy, promítání nejnovějších snímků, nebo třeba cosplaye – převleky známých postav.

Podobná akce v lokálních kulisách čeká od 7. do 9. února 2020 i české nadšence popkultury. Stojí za ní fanoušci v týmu Active Radio společně s Václavem Pravdou. Ten je zdejší sci-fi a fantasy komunitě dobře známý – už 25 let organizuje Festival fantazie v Chotěboři a desítky dalších akcí a setkání, třeba i Pražský PragoFFest. Vlastně kvůli němu začal tým jeho organizátorů přemýšlet o tom, že by v hlavním městě uspořádali první Comic-Con.

„Po PragoFFestu 2018 jsme si řekli, že to musíme ukončit. Bylo to finančně náročné, snižovala se účast a partneři o takovou malou fanouškovskou akci neměli zájem. Nakonec jsme ale uspořádali ještě jubilejní desátý ročník, ale v tu chvíli už jsme začali přemýšlet o Comic-Conu,“ vrací se na začátek plánů Pravda.

Loni na podzim tak začali akci plánovat. Sám přiznává, že se počáteční přípravy táhly a běžely prakticky až do letošního jara. Už v tu dobu ale proběhla první jednání se zahraničními hvězdami. O tom, koho pozvat, měl Pravda jasnou představu.

„Musí to být někdo, kdo je zajímavý ne pro scifisty a fantasáky, ale všeobecně. To znamená, že by to měl být někdo starší, kdo má už něco za sebou. Takže jsme lovili v těchhle vodách a mezi dostupnými jmény padl výběr na Rona Perlmana. Je to obličej, který každý zná, neví, že se třeba jmenuje Ron Perlman, ale je mu jasné, že ho někde viděl,“ vysvětluje, jak volili známé tváře programový ředitel Comic-Conu Pravda.

Filmový Hellboy Perlman ale nebude jedinou zahraniční hvězdou na Comic-Conu. Doplní ho třeba voják legendární Hvězdné pěchoty Casper Van Dien nebo filmový Superman Brandon Routh. Hru o trůny budou reprezentovat velitel královské gardy Ian McElhinney a noční král Vladimír Furdík, sérii Harryho Pottera pak Predrag Bjelac (ředitel Kruvalu Igor Karkarov).

Známé herce doplní i komiksoví tvůrci a výtvarníci Brian Azzarello (100 nábojů, Hellblazer), John McCrea (Hitman) nebo Rafa Garres (Slain, Lobo). Spisovatelé nebo kreslíři, ale davy fanoušků nepřilákají, jak se v minulosti i sám Pravda už přesvědčil. V roce 2002 totiž v Chotěboři pořádal výroční evropskou akci Eurocon, na kterou dorazila i superstar světa fantasy George R. R. Martin. I když měl americký spisovatel v té době dopsané už první tři díly své ságy Píseň ledu a ohně, globálně ho proslavil až seriál Hra o trůny, který HBO na základě jeho příběhů natočila. Česká návštěva tak proběhla v tichosti a bez velkého zájmu.

„Navštívil nás tenkrát díky nakladatelství Talpress a málokoho to zajímalo, protože to byl jenom spisovatel. Teď se mohou všichni potrhat, když je v pozadí seriálu Hry o trůny a je hrozná celebrita,“ směje se tomu dnes Pravda.

Pro fanoušky ale mohou plány Comic-Conu 2020 vypadat jen jako opakující se loňské divadlo. Podobná akce pod názvem PragueCon měla totiž proběhnout už v září 2018. Organizátoři slibovali známé herce a autory, prodali tisíce lístků, ale nakonec z celé akce zbyly jen podivné smlouvy s pražským výstavištěm.

Comic-Con má naproti tomu naplánovaný jen zlomek rozpočtu (i tak se pohybuje v řádech milionů), který chtěl do akce investovat PragueCon. Na ten mělo navíc podle organizátorů dorazit 70 tisíc fanoušků, únorový Comic-Con počítá se střízlivějšími 24 tisíci návštěvníky od pátku do neděle.

„To, co dáváme na web nebo na Facebook, to už máme se smlouvou. Nemluvíme o tom, co neplánujeme. Když napíšu, že jednáme s hercem z Hvězdné brány, tak je to už skoro před podpisem,“ vyvrací výtky a obavy fanoušků Pravda.

Stejně jako loni zaštítilo setkání fanoušků sci-fi a fantasy hlavní město. Zdeněk Hřib (Piráti) se ale nebojí, že dopadne jako jeho předchůdkyně Adriana Krnáčová (ANO).

„Comic-Con Prague spolupořádá nejzkušenější pořadatel českých conů, který se tomuto věnuje už 25 let a velká mediální firma s produkční zkušeností, která pořádá víc než 100 eventů za rok. Od minulého pokusu se to liší kromě pořadatelského týmu také například tím, že Praha pro tuto akci neuzavřela žádné podezřelé smlouvy a ani na ni neposkytuje žádné granty či dotace,“ řekl Seznamu Hřib. Podle něj podobná akce Praze chyběla. Sám je navíc aktivním hráčem RPG a larperem (hra na hrdiny, při které hráči v reálném prostředí napodobují fiktivní postavy a jejich příběhy), takže i jako fanoušek doufá, že se stihne akce zúčastnit.

Pražský Comic-Con nabídne fanouškům tradiční besedy, 800 m2 velkou videohernu, 60 stolů s deskovými hrami, koncerty filmové, seriálové a herní hudby, ale i přednášky odborníků. V minulosti se na Festivalu fantazie prezentovalo třeba oddělení počítačových her Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy nebo lingvisté z Filozofické fakulty, kteří přednášeli o jazycích ze světa fantasy.

„Parametry akce na evropské úrovni bude mít Comic-Con díky spolupořadateli Active Radio a jejímu marketingovému řediteli Pavlu Renčínovi. Jako spisovatel a velký fanoušek nadchl celý svůj tým pro myšlenku uspořádat celou akci. Je to splněný sen fanoušků,“ říká Pravda.

Hlavním lákadlem bude ale setkání se zahraničními hvězdami, focení a autogramiáda. V nejbližší době proto pořadatelé spustí e-shop, ve kterém si návštěvníci budou kupovat fotky a podpisy svých oblíbenců na konkrétní ze tří dnů Comic-Conu.

„V lednu potom spustíme na e-shopu možnost rezervovat si konkrétní hodinu, kdy se fanoušek setká s hercem, který se s ním vyfotí a podepíše se mu,“ vysvětluje, jak bude fungovat rezervační systém, Pravda.

Comic-Con ale s představováním známých tváří ještě nekončí. Zatím je venku pouze polovina herců, která v únoru do Prahy zavítá. Organizátoři teď jednají s dalšími o podmínkách. Programový ředitel akce přiznává, že je to úplně něco jiného, než při organizování menších fanouškovských setkání.

„Na Festivalu fantazie to bylo spíš o přemlouvání. Přijeďte k nám za symbolický honorář a zažijete atmosféru, jakou v zahraničí nepoznáte. Tam herci skutečně osm hodin denně pracují, fotí se a podepisují,“ popisuje Pravda.

Takhle se podařilo do Chotěboře dostat hned několik herců z Hvězdné brány, kteří se mezi sebou o zážitku z festivalu podělili. Pro fanoušky to navíc byly zajímavé tváře, protože seriál běží na českých obrazovkách nepřetržitě prakticky 20 let. Na Festival fantazie tak během let dorazili třeba jaffští bojovníci Teal'c s Bra'tacem, které hráli Christopher Judge a Tony Amendola, nebo lékařka Janet Fraiserová (Teryl Rotheryová).

I na Comic-Conu bude mít stále populární Hvězdná brána svého zástupce – Davida Nykla, který hrál ve spin-offu Atlantida doktora Radka Zelenku. Tohle jméno představují organizátoři v úterý.

„Řešíme také jednoho herce z Pána prstenů. Nabídku jsme dostali, volný je, teď se jen čeká, jestli se vše potvrdí,“ poodhaluje další jména Pravda.

Přijet by mohl také jeden z členů posádky vesmírné těžařské lodi Červený trpaslík. Nebude to ale Kocour. Jeho představitel Danny John-Jules byl v Praze už v roce 2011.

„Oznámili jsme herce z Harryho Pottera a když to vyjde, ještě mu přidáme kolegyni, která tam hrála epizodní roli a teď natáčí něco nového a zajímavého. A pak plánujeme ještě jedno větší jméno ze světa Marvelu,“ dodává Pravda.

Na Comic-Con je zatím prodáno několik tisíc lístků. Organizátoři odhadují, že v lednu už nebudou k dispozici vstupenky na sobotní program. Comic-Con ale nemá být jednorázovou akcí, Pravda počítá minimálně s dvěma dalšími ročníky.

„Chceme dělat Comic-Con každý rok, na další dva ročníky už máme datum i zjednané prostory v O2 universu, chtěli bychom v příštích letech využít i ten největší sál s foyer, který letos nemáme. Zájem fanoušků a partnerů je neuvěřitelný,“ plánuje už další ročníky Pravda.

A koho by mohli návštěvníci vidět v příštích letech?

„Dosažitelný je Karl Urban, který přesahuje hned několik fenoménů a navíc je to z pohledu žen pěkný chlap," říká Pravda. Novozélendský herec je známý jako Éomer ze ságy Pán prstenů nebo ztvárnil doktora Leonarda McCoye ve filmech Star Trek, Star Trek: Do temnoty a Star Trek: Do neznáma.

"Já bych si ale nejvíc cenil Arnolda Schwarzeneggera,“ přeje si Pravda.

Reklama

Související témata:

Doporučované