Hlavní obsah

Plán vlády: Zavřít okresy a do přírody jen v okolí bydliště

Foto: Getty Images

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Sportovat a chodit do přírody lidé budou moci jen v katastru bydliště, plánuje vláda. Zároveň chce s některými výjimkami zakázat pohyb mezi okresy.

Článek

Ministr vnitra Jan Hamáček představil plán, jak chce v pandemii omezit pohyb lidí. Sportovat a chodit do přírody by lidé směli pouze v katastrálním území obce, kde bydlí.

„Ten finální návrh je, aby se lidé pohybovali v katastru dané obce, kde bydlí. Nebude to omezeno na kilometry,“ zdůvodňoval Hamáček plány toho, jak chce vláda omezit pohyb lidí. Praha bude brána jako jedna obec.

Vláda chce zároveň zakázat pohyb mezi okresy, omezeny ale nebudou cesty do zaměstnání. K podobným opatřením vláda potřebuje vyhlásit nouzový stav, o čemž má v pátek jednat Sněmovna.

Pokud bude chtít někdo vycestovat mimo okres, může to udělat například z důvodu nákupu, návštěvy lékaře, úřadu nebo péče o příbuzného. V případě cesty do práce bude muset doložit pracovní smlouvu nebo průkazku, kde bude adresa zaměstnavatele.

„V případě ostatních výjimek jsme přišli s řešením, které je ve Francii. Občan na kus papíru napíše čestné prohlášení, kdy a kam jede. A v případě kontroly to předloží policii,“ uvedl Hamáček.

Pokud lidé bydlí jinde než v místě trvalého bydliště, mají se policii prokázat například účtenkou za plyn nebo elektřinu v nemovitosti, kde žijí. Omezení by měla trvat tři týdny.

Omezení na kilometry nebudou

Hamáček uznal, že opatření je kontroverzní. „Z našeho pohledu je to nezbytné. Cílem není nikoho šikanovat nebo terorizovat. Já rozumím tomu, že to nikoho nebaví, že by lidé chtěli cestovat, navštěvovat se,“ uvedl Hamáček.

Vláda chce podle Hamáčka maximálně omezit mobilitu občanů tak, aby to bylo splnitelné a aby to zároveň policisté zvládli kontrolovat.

Původně vláda chtěla stanovit maximální vzdálenost od místa bydliště, například jeden kilometr. Od toho ale nakonec ustoupila. „Naše města nejsou koncipovaná jako města na Západě, takže by se mohlo stát, že do kilometru žádná příroda nebo park není,“ vysvětlil Hamáček.

Reklama

Doporučované