Hlavní obsah

Do systému pražské dopravy se v sobotu zapojí Voticko

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

V sobotu 22. srpna se do systému integrované dopravy Prahy a Středočeského kraje zapojí Votice a okolí. Zavedeno bude 11 nových linek, 19 jich bude zrušeno a devět upraveno.

Článek

Změna se dotkne 21 měst a obcí ve Středočeském a Jihočeském kraji. Systém umožňuje cestování na jeden jízdní doklad a postupně se rozšiřuje, minulou sobotu se do něj například zapojila zbývající část Rakovnicka.

Na silnici I/3, propojující dálnici D1 s jižními Čechami, bude zavedena nová páteřní linka 500, která bude v Benešově navazovat na rychlíky R17 jedoucí z Prahy do Českých Budějovic. Východní část Voticka bude obsluhovat linka 550, v Olbramovicích rovněž navazující na vlaky, a dále linky 532, 553 a 554.

Napojení území na západ od Votic zajistí zejména linka 552 končící v Benešově a páteřní linka 557 jedoucí z Votic přes Sedlec-Prčice do jihočeského Borotína. Další vesnice obslouží linka 556. Na jih od Votic pak budou kromě zmíněné linky 557 jezdit také autobusy s čísly 566, 567 a 568.

„I zde dochází k rozšíření nabídky spojů, zpravidelnění jízdních řádů a zpřehlednění linkového vedení. Zavedeny budou návaznosti mezi autobusy a rychlíky v Benešově,“ uvedl Pavel Macků z organizace Ropid, které se stará o pražskou veřejnou dopravu. Ve všech dotčených městech a obcích budou k dispozici brožury s informacemi a jízdními řády, v pátek a v pondělí pak budou na hlavních místech změn přítomni pracovníci, kteří budou cestujícím přímo na místě pomáhat v orientaci.

Systém pražské a středočeské veřejné hromadné dopravy bude jednotný příští rok, integrace už je dokončená ve většině regionu, například na Kladensku, Berounsku, Nymbursku, Mělnicku a dalších. Zlepšuje dostupnost i návaznost dopravy a zjednodušuje cestování i díky platnosti jedné jízdenky na různých spojích. Do systému se postupně zapojují i části dalších krajů, například Ústeckého nebo Libereckého.

Reklama

Doporučované