Hlavní obsah

Do zdravotnictví půjde téměř 5 miliard navíc, slíbil Babiš šéfovi komunistů

Foto: vlada.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Premiér Andrej Babiš (ANO) s předsedou KSČM Vojtěchem Filipem se domluvili na tom, že do zdravotnictví skrze úhradovou vyhlášku půjde dalších 4,9 miliardy korun navíc. Novinářům to řekli po jednání zdravotnických expertů obou stran.

Článek

Babiš dosud úhradovou vyhlášku otevírat odmítal, v pátek ale připustil, že je to nutné kvůli kompenzaci zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře plošně o 1 500 korun. Platí i původní závazek rozdělit z rezerv pojišťoven dalších šest miliard, takže v rozpočtu přibude zhruba 10,8 miliardy korun.

Podle původního znění vyhlášky má být příští rok na zdravotní péči k dispozici 334 miliard korun. „Když vezmeme ty rezervy a k tomu 4,9 miliardy, tak se bavíme přibližně o částce kolem 10,8 miliardy. To si myslím, že je blízko představám zástupců KSČM,“ uvedl po jednání Babiš.

Filip dodal, že skrze vyhlášku se rozdělí i zhruba šest miliard, které plánovalo ministerstvo distribuovat nad její rámec. „V podstatě se otevře úhradová vyhláška a prostřednictvím vyhlášky se celkový objem prostředků zvýší o 10,8 miliardy, což považuji za dobrý kompromis v řešení krize ve zdravotnictví,“ řekl.

Z jednání s poskytovateli péče vyplynulo, že peníze přidané do úhradové vyhlášky budou kompenzovat zvýšení platů a navýší se o 300 milionů rozpočet na domácí péči. „Do vyhlášky jde řádově asi 4,8, téměř 4,9 miliardy, v tom si víceméně rozumíme, definitivně, kolik půjde do vyhlášky a jak to bude, to ještě samozřejmě budeme diskutovat s ministrem a úředníky, ale nebude to méně, než jsme se tady domluvili,“ uvedl.

Podle předchozí dohody měly pojišťovny rozdělit šest miliard podle smluv se zdravotnickými zařízeními tam, kde to bude podle nich potřeba. „Ty samozřejmě jsou domluveny a jsou i v těch plánech,“ řekl Babiš. Definitivní dohoda ohledně vyhlášky by měla vzniknout do příštího pátku, uvedl Babiš.

Předseda KSČM předpokládá, že komunisté na základě dnešní dohody pravděpodobně podpoří vládní návrh rozpočtu v prvním čtení Sněmovny. Hlasovat o tom nyní bude výkonný výbor, který dá doporučení poslancům.

Babiš několikrát úpravy vyhlášky odmítl, dnes je připustil kvůli schválenému zvýšení platů zaměstnanců ve veřejné sféře. „Je tady problém s plošným navýšením 1 500 korun pro všechny zaměstnance. Musíme se nad tím zamyslet a neopakovat chybu z loňského roku, kdy byla nejdříve vyhláška a v ní to nebylo zohledněno,“ vysvětlil dříve Babiš.

Reklama

Doporučované