Hlavní obsah

Dobrá zpráva pro Česko, horší pro Schillerovou: Rozpočet se uzdravuje

Foto: vláda.cz

Ministryně financí Alena Schillerová

Reklama

Měsíční schodek státního rozpočtu se v srpnu stabilizoval na hranici 20 miliard korun. Tím se zpochybňuje plán ministryně financí, která v rozpočtu na rok 2022 prosazuje deficit 390 miliard, měsíčně na úrovni zhruba 30 miliard.

Článek

Ministerští experti netají uspokojení ze srpnové rozpočtové bilance.

„Deficit se oproti červenci prohloubil o 18,7 miliardy korun a opět tak došlo k výrazně nižšímu propadu salda, než tomu bylo v prvních pěti měsících roku,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí Michal Žurovec. Schodek letošního rozpočtu tak za osm měsíců sice dosáhl rekordních 298 miliard, zároveň se tím však zvýšila pravděpodobnost, že koncem roku zůstane pod hranicí čtyř set miliard.

V časech mimořádných výdajů na boj s pandemií od ledna do května zaostávaly příjmy za výdaji měsíčně o padesát miliard. V červnu a červenci byly překvapivě jenom o deset miliard nižší, mimo jiné z toho důvodu, že podnikatelé dopláceli odloženou daňovou povinnost. V srpnu dosáhla ztráta rozpočtu reálnější částky na úrovni dvaceti miliard.

Stát nevybere dost na svůj provoz

Slavit je možné opravdu jen při srovnání s katastrofickými výsledky z období pandemie. Srpnová ztráta stále znamená, že stát nedokáže vybrat dost daní, aby zaplatil svůj vlastní provoz, tedy mzdy svých zaměstnanců a sociální dávky. Dokonce i při započtení dalších příjmů, tedy především evropských dotací, stát potřeboval půjčku ve výši deseti miliard, aby vůbec mohl fungovat, jak mu předepisují zákony.

Výběr daní zůstal v srpnu nadále čtyři procenta pod reálnou úrovní předkrizového roku 2019. Tento výsledek nutně nemusí zpochybnit naděje, že se ekonomika začala probouzet. Zhruba o čtyři miliardy se příjmy rozpočtu snížily vinou zrušení superhrubé mzdy na počátku roku. Bez této ztráty by už výběr daní dosáhl předkrizové úrovně.

Srpnový deficit 20 miliard signalizuje, že ministerstvo financí navrhlo vládě na příští rok příliš vysoký schodek. Srpen je prvním „normálním“ měsícem, kdy stát nemusel hradit náklady na boj pandemií, ani naopak neinkasoval odložené daně. Lze předpokládat, že se napřesrok tento výsledek ještě zlepší.

Přinejmenším z predikce ministerstva financí vyplývá, že daňové příjmy vyrostou v roce 2022 proti letošku nejméně o 50 miliard. Z aktuálních čísel tedy není možné vyčíst důvod, proč napřesrok plánovat schodek na měsíční úrovni přes 30 miliard.

Reklama

Doporučované