Hlavní obsah

Dobříš se připravuje na situaci, kdy by jí nestačily zdroje vody

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Dobříš na Příbramsku se připravuje na situaci, kdy by jí přestaly stačit nynější zdroje pitné vody. V takovém případě by devítitisícové město využilo zásobní vodu z lomu Jezírko.

Článek

Radnice podle něj situaci s vodou stále sleduje. „V současné době se sešly pravidelné jevy, jako je jarní zalévání a plnění bazénů s větší spotřebou způsobenou pobytem většiny obyvatel doma. Zatím tuto spotřebu naše vrty pokrývají,“ uvedl starosta Pavel Svoboda.

Například Lešany na Benešovsku se již rozhodly, že omezí vyhláškou používání pitné vody z veřejného vodovodu. Od 1. května do 30. září tak v obci nebude možné napouštět bazény, zalévat zahrady a mýt auta. Také Dobříš se připravuje na možnost, že vody bude málo.

„Máme připravena opatření, která bychom spustili, pokud by zásoby vody poklesly pod kritickou mez. Mezi ně patří i případné využití zásobní vody z lomu Jezírko,“ dodal Svoboda.

Město zároveň od 1. května zvýší cenu vodného a stočného na 82,26 koruny za metr krychlový z nynějších 73,70 Kč. Důvodem jsou rostoucí náklady. Svoboda uvedl, že i po zdražení bude v Dobříši cena vody pod průměrem ve Středočeském kraji.

Reklama

Doporučované