Hlavní obsah

Dobrovolné návraty fungují, ale lepší je cizince integrovat, říká Rozumek k projektu ministerstva

Na Západě podle Rozumka dobrovolné návraty dlouhodobě fungují mnohem lépe než ty nucené.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Ministerstvo vnitra finančně podpoří návrat některých migrantů do vlasti. Podle ředitele Organizace pro pomoc uprchlíkům je projekt „Návraty“ standardním postupem, který v západní Evropě dlouhodobě funguje. Pro Českou republiku by ale bylo výhodnější, kdyby dokázala cizince integrovat, říká Martin Rozumek.

Článek

„Ten nápad je v pořádku, návraty patří do migrační politiky,“ komentuje ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek projekt Ministerstva vnitra, který má finanční podporou motivovat migranty k návratu do jejich vlasti. „Samozřejmě bych rád viděl, aby takto vysoká částka šla raději na integraci, protože demografický výhled České republiky je velmi špatný. Podniky pláčou a chtějí stále více a více cizinců, protože nemohou sehnat zaměstnance,“ dodává jedním dechem.

Na Západě podle Rozumka dobrovolné návraty dlouhodobě fungují mnohem lépe než ty nucené. Pokud je s nimi spojená reintegrační podpora, tedy například zaplacení prvního nájmu, příspěvek na opravu bydlení, zdravotní péči nebo rekvalifikační kurz, fungují tyto projekty velmi dobře.

Česká republika by prostřednictvím organizace, která bude projekt organizovat, měla účelné využití peněz kontrolovat. Dobrovolné návraty se mají týkat lidí z několika zemí světa. Jde například o Afghánistán, Indii, Irák, Rusko, Uzbekistán, Vietnam či Nigérii.

Zveřejněná výzva Ministerstva vnitra ve spolupráci s Evropskou unií nesměřuje přímo k zájemcům o dobrovolný návrat, ale budoucímu realizátorovi projektu. Peníze tedy dostane k přerozdělení jediná organizace. Celková suma se bude pohybovat kolem 60 milionů korun. Čtvrtinu zaplatí Ministerstvo vnitra, zbytek uhradí Evropská unie ze svých fondů. Projekt s názvem „Návraty“ má začít 1. dubna 2019 a skončit nejpozději do 30. června 2022.

Reklama

Doporučované