Hlavní obsah

Dobrovolníci i letos v Libereckém kraji zachraňují migrující žáby

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Dobrovolníci i letos v Libereckém kraji zachraňují migrující žáby, přenesli jich řádově už tisíce. Kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru se ale nemohla zapojit základní škola v Českém Dubu na Liberecku.

Článek

Na vybírání nádob podél silnice v předchozích letech v hodinách přírodopisu chodily celé třídy. To v nouzovém stavu není možné, uvedl Radomír Studený z Krajského úřadu Libereckého kraje.

„Hlídkují zde tedy jen dobrovolníci a jednotliví žáci, kteří bydlí nedaleko,“ dodal. Kraj podle něj se školou v Českém Dubu spolupracuje dlouhodobě na mapování obojživelníků a plazů. „To nepřerušila ani současná situace a děti již pilně pomáhají za použití chytrých telefonů a interaktivní mapy,“ dodal.

Žáby na jaře migrují ze svých zimovišť k vodě, kde se rozmnožují. Cesta ale mnohdy vede přes frekventované silnice. Zábrany jsou nejen u Českého Dubu, ale minimálně i na dalších třech úsecích v kraji. „Obsluha bariér už nahlásila 2000 přenesených ropuch obecných v Dolní Suché nedaleko Hrádku nad Nisou. Blatnice skvrnité a čolky pak zase přenášejí nedaleko Brniště. U Sekerkových Louček na Turnovsku členové Českého svazu ochránců přírody Bukovina již přenáší i rosničky zelené,“ uvedl Studený.

Nebezpečím pro migrující obojživelníky jsou podle něj také požární nádrže, bazény, jímky či otevřené studny. „Zvířata do nich spadnou a nemohou se pak dostat zpátky ven. Proto je potřeba jim pomoci. Nejjednodušší je položit dovnitř dlouhé prkno, to přirazit k jedné stěně a nechat ho vyčnívat na břeh, popřípadě vložit do vody kameny, po kterých vyšplhají,“ dodal Studený.

Zábrany nejsou jediná opatření, jež se v Libereckém kraji používají na pomoc obojživelníkům. Několik lokalit dal kraj v posledních letech upravit, aby se zlepšily podmínky pro jejich rozmnožování. Konkrétně třeba pro chráněnou a ohroženou kuňku ohnivou ve dvou přírodních památkách na Českolipsku, na Cihelenských a Manušických rybnících. „V zaniklé pískovně u Žizníkova na Českolipsku zase vhodnými terénními úpravami přispíváme k tomu, aby se zde dařilo vzácné ropuše krátkonohé,“ dodal radní kraje Jiří Löffelmann (Starostové pro Liberecký kraj).

Reklama

Doporučované