Hlavní obsah

Dokážete si představit život bez cukru? Cukrfree stravování dostalo foodblogerku Janinu Černou z anorexie i bulimie

Úspěšná foodblogerka Janina Černá o životě bez cukru i s poruchou příjmu potravy.Video: Anita Baselová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Pro cukr existuje více než 50 názvů, najdete ho i tam, kde byste ho opravdu nečekali – v uzeninách, čajích i cigaretách. Je tedy velmi těžké se mu zcela vyhnout. Janině Černé se to daří déle než 6 let. Jak sama říká, díky cukrfree získala poprvé v životě svobodu v jídle a zároveň se zbavila poruch příjmů potravy, se kterými od dětství bojovala.

Článek

Možná to znáte také: rozklepané tělo a urputný hlad, který vám naprosto zatemňuje mysl. To je důsledek všudypřítomného cukru, který je totiž i v rádoby zdravých výrobcích.

Pro dnes úspěšnou autorku dvou kuchařek bylo dříve jídlo úhlavním nepřítelem. Od deseti let, kdy byla hospitalizovaná v nemocnici, byl její život a váha jako na houpačce. Střídaly se období, kdy byla schopná vypít láhev kečupu, aby do těla dostala potřebný cukr a období, kdy užívala projímadla, aby v ní naopak žádné jídlo nezůstalo.

Vše se změnilo až po cestě do Austrálie, kde objevila knihu I Quit Sugar od Sarah Wilson. Zjistila, že se tam stravují celé rodiny bez cukru a že tam podobnou možnost nabízí i mateřské školky. Po návratu do Čech se tak začala s lidmi o své zkušenosti dělit na blogu a začala žít naplno cukrfree.

Dnes má na kontě cenu za Food Blog roku 2016, dvě vlastní cukrfree kuchařky a spolupráci s odborníky. Tento styl stravování totiž výrazně pomáhá lidem s diabetem a vysokou hladinou cukru v těle.

Ne každý odborník však tento způsob stravování schvaluje, jednoho z nich jsme pro pořad oslovili. A nepříjemným otázkám, které okolo tohoto tématu často padají, jsme vystavili i Janinu Černou. V novém dílu #ZDAVUVEN se tak mimo jiné dozvíte, jak s cukrfree stravováním začít a jakých výsledků s ním dosahují pacienti s diabetem.

Reklama

Doporučované