Hlavní obsah

Doktor sdělil pacientovi, že umírá, skrze „robota“. Teď je terčem kritiky

Doktor sdělil pacientovi, že umírá, skrze robota s obrazovkou.Video: Facebook.com/ Julianne Spangler, AP

 

Reklama

Rozmach technologie nepotěšil jednu rodinu v Kalifornii poté, co nemocniční doktor sdělil jejich dědečkovi, že umírá, skrze „robota“ s obrazovkou.

Článek

Doktor ve videohovoru oznámil vnučce pacienta, že mu selhávají plíce a zbývá několik dní života.

Pacient Ernest Quintana zemřel následující den. Rodina se nyní na nemocnici zlobí, že jim zprávu neoznámil doktor osobně. Videozáznam incidentu, který pořídila mužova vnučka, zveřejnila její matka na sociálních sítích. Přístup nemocnice okomentovali jako „cestu, jak ukázat respekt a soustrast pacientům“. „Tohle není cesta, jak ukázat soucit a pochopení, styďte se,“ napsala pod fotografii, na které je vidět monitor s doktorem, jenž přes videohovor promlouval k pacientovi.

Vnučka v rozhovoru pro televizní stanici KLVU uvedla, že její děda doktora ani neslyšel, protože se robot nemohl dostat na stranu postele, na které muž slyšel. Musela mu tak vše opakovat.

Nemocnice Kaiser Permanente Greater k celé situaci vydala prohlášení, ve kterém uvedla, že ji celá situace mrzí a omlouvá se za to, že nesplnili očekávání rodiny. Zároveň ale v prohlášení obhajovali používání robotů. „Tato videotechnologie se používá k živému rozhovoru s doktorem, v místnosti se navíc nachází zdravotnický personál nebo jiný doktor, kteří mají za úkol vysvětlit důvody pro použití této technologie,“ uvedla nemocnice pro CBS San Francisco. Videohovor byl podle nich součástí předchozích hovorů a nepřinášel novou diagnózu, píše USA Today.

Rodina muže v rozhovoru pro USA Today uvedla, že omluva nemocnice pro ně „nebyla dostatečná“.

Reklama

Související témata:

Doporučované