Hlavní obsah

Dokument z banky ukazuje, jak chtěl Babiš před lety zmást současného kolegu z vlády

Foto: vláda.cz

Premiér Andrej Babiš.

Reklama

Bankéři HSBC dostali za úkol vymyslet, jak utajit stamilionový obchod, aby se nevědělo, že kupujícím je právě Babiš.

Článek

Server Neovlivní.cz zveřejnil dokument pocházející z vyšetřovacího spisu kauzy Čapí hnízdo, který ukazuje, jak chtěl Babiš v byznysu utajit svou identitu před rodinou svého současného kolegy z vlády, ministra zemědělství Miroslava Tomana.

Konkrétně při nákupu drůbežářské společnosti XAVERgen, kterou Tomanovi vlastnili, ale nechtěli ji prodat právě Babišovi.

A tak dnešní premiér požádal svou banku HSBC, jestli mu pomůže celou operaci zhruba za 700 milionů financovat, uvádí Neovlivní.cz. Právě zmíněná banka zajistila úvěry na stavbu Čapího hnízda, tak se její dokumenty staly součástí policejního vyšetřování.

„Babiš potvrdil, že Toman má prodávat klienta HSBC XAVERgen a jedná s potenciálním německým investorem. Babiš si nemyslí, že by německá společnost XAVERgen skutečně koupila, a sám by měl o tuto akvizici zájem,“ stojí v zápisu banky z roku 2009, který vznikl po jednání s majitelem holdingu Agrofert.

A doplnili, co jim Babiš k transakci řekl: „Toman bohužel nechce prodat svůj podnik Babišovi, který se dotazoval, jestli by HSBC byla schopna poskytnout jakoukoli pomoc (například investiční bankovnictví) tak, aby Toman nevěděl, kdo je kupující. Slíbili jsme, že prověříme možnosti.“

Reklama

Doporučované