Hlavní obsah

Babiš se omluví znovu, aby nebyl v exekuci

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Bývalý premiér Andrej Babiš.

Reklama

Předseda hnutí ANO Andreji Babiš se chce vyvázat z exekuce. Do té se dostal kvůli sporu s jeho kritičkou Janou Filipovou, která vyhrála spor o omluvu. Proto se expremiér rozhodl, že se omluví ještě jednou.

Článek

Jana Filipová se v roce 2018 účastnila demonstrace proti Babišově vládě a u soudu se pak domohla od šéfa ANO omluvy za výrok, že demonstranti byli zaplacení.

Andrej Babiš sice letos v září poslal omluvu ve stanovené lhůtě. Avšak k předepsanému textu omluvy připojil svůj komentář, v němž dává najevo, že s rozhodnutím soudu a nařízenou omluvou nesouhlasí. Právníci míní, že podle judikátu Nejvyššího soudu takový postup není možný.

Advokát Filipové Aleš Rozehnal proto podal k Okresnímu soudu Praha-západ exekuční návrh a exekuce byla minulý týden zahájena. Babiš se dnes rozhodl, že se tedy omluví ještě jednou.

„Přestože moji právníci tvrdí, že již první omluvou paní Filipové jsem splnil svoji povinnost, rozhodl jsem se nakonec, že nemá cenu s ní o tom roky bojovat u exekučních soudů. Paní Filipové se omluvím i podruhé. Snad již tuto omluvu za upřímnou považovat bude…, “ napsal dnes Babiš na Twitter.

Foto: Seznam Zprávy, Seznam Zprávy

Dokument o zahájení exekuce na bývalého premiéra Andreje Babiše.

Z dokumentu soudního exekutora Igora Ivanka, který mají Seznam Zprávy k dispozici, vyplývá, že Babiš má do poloviny listopadu čas na to, aby se omluvil tak, jak mu to nařídil soud.

Když to neudělá, bude mu moci exekutor dát pokutu až do výše 50 tisíc korun. Exekutor ve zmíněném dokumentu také uvádí, že Babiš v současné době nesmí nakládat s majetkem.

Seznam Zprávy už minulý týden napsaly, že případem omluvy se bude ještě zabývat Nejvyšší soud. Bude projednávat dovolání Andreje Babiše.

Reklama

Doporučované