Hlavní obsah

Hodiny před soudem roku: Z vyšetřovatele je bagrista, Babiš křičí, že je oběť

Nový díl publicistického pořadu Terén se zabývá kauzou Čapí hnízdo. Video: Kristina Ciroková, Jan Pospíšil

 

Reklama

V pondělí usedne Andrej Babiš na lavici obžalovaných v kauze Čapí hnízdo. Zatímco expremiér se na „proces roku“ připravuje, bývalý vyšetřovatel kauzy se už o Čapí hnízdo prý nezajímá. Tématu se věnuje nový díl pořadu Terén.

Článek

Týden před tím, než 12. září předstoupí před soud jako obžalovaný v kauze Čapí hnízdo, měl Andrej Babiš sdílnou náladu.

Když ho zastihla reportérka Kristina Ciroková s kamerou před benzinovou pumpou v Průhonicích, kde předseda hnutí ANO natáčí svůj pravidelný týdenní vzkaz pro příznivce s názvem Čau lidi, byl ochoten o nadcházejícím procesu mluvit.

K obžalobě z napomáhání dotačnímu podvodu řekl, že je nesmyslná. Že jde o politický proces, jehož účelem je dostat ho z politiky. Na soud se však prý těší a sdělil, že se jednání hodlá účastnit podle toho, jak bude soudce jeho účast potřebovat.

„Je to vymyšlená kauza. Je to účelové stíhání,“ řekl u průhonické pumpy Babiš a zaútočil na vyšetřovatele případu Pavla Nevtípila. „Mě nechal stíhat policista, který pracoval nebo byl blízký jednomu kmotrovi.“

Narážel na to, že jméno Pavla Nevtípila se objevilo v rozsudku případu Neograph, který dříve zpracovával. Stálo v něm, že policista „plnil vůli osob“ spojených s lobbistou Ivo Rittigem a „projevoval se nápomocně“.

Pavel Nevtípil čelí podobným slovním útokům Andreje Babiše už pět let. Policistou už není. Loni na jaře ze služby odešel. Založil si firmu na zemní práce, jezdí s bagrem a Čapí hnízdo už prý neřeší.

„To je jedno, že začne soud. Mě už to nezajímá. Já už jsem mimo,“ řekl Nevtípil Seznam Zprávám. Čapí hnízdo už je pro něj uzavřená kapitola. „Já už mám jiný život,“ vysvětlil v reportáži Terénu bývalý vyšetřovatel.

Vedle expremiéra Andreje Babiše čelí obžalobě i bývalá členka představenstva společnosti Farma Čapí hnízdo Jana Nagyová. Podle státního zástupce se Nagyová měla dopustit dotačního podvodu, se kterým podle obžaloby Andrej Babiš pomáhal.

Podle politologa z Masarykovy univerzity Miloše Gregora může ostře sledovaný soudní proces Babišovi zkomplikovat jeho zvažovanou cestu na Hrad. To, zda bude kandidovat, hodlá předseda hnutí ANO oznámit 28. října.

„Ten soud vychází na období, kdy bude horká fáze prezidentské kampaně a sám Babiš si zřejmě není jistý, jestli chce absolvovat kampaň právě v této náladě. Možná bude zvažovat, že místo sebe nominuje někoho jiného,“ domnívá se politolog Gregor.

Jak šel čas s kauzou Čapí hnízdo? Které momenty byly zásadní? A hlásí se Andrej Babiš k Čapímu hnízdu? Dozvíte se v úvodním videu.

Terén

Foto: Jan Mihaliček, Seznam Zprávy

Autorka Terénu Kristina Ciroková.

Publicistický pořad Kristiny Cirokové.

Doba, ve které žijeme, osobnosti, které ji formují, politika, která ji rámuje. Své postřehy, připomínky nebo tipy nám pište prostřednictvím sociálních sítí pod hashtagem #teren nebo na e-mail: kristina.cirokova@sz.cz.

Sledujte ZDE.

Reklama

Doporučované