Hlavní obsah

Vrchní soud zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš u Městského soudu v Praze, který ho zkraje ledna v kauze Čapí hnízdo osvobodil.

Reklama

aktualizováno •

Rozsudek, podle něhož soudce Jan Šott, zprostil obžaloby bývalého premiéra Andreje Babiše a exmanažerku Agrofertu Janu Nagyovou, už neplatí. Z justiční databáze plyne, že byl verdikt zrušen a případ vrácen soudu nižší instance.

Článek

Pražský vrchní soud ve čtvrtek zrušil rozsudek v kauze Čapí hnízdo. V případu, v němž čelí obžalobě z napomáhání dotačnímu podvodu, respektive z dotačního podvodu bývalý premiér a poslanec ANO Andrej Babiš a s ním tehdejší manažerka Agrofertu Jana Nagyová.

Odvolací soud konkrétně řekl, že rozhodnutí soudce Jana Šotta, podle něhož byli oba zproštěni obžaloby, již neplatí. Senát ve složení soudců Eva Brázdilová, Stanislav Králík a Robert Pacovský tak vyhověl odvolání státního zástupce Jaroslava Šarocha.

Informace, že byl rozsudek zrušen, se v pátek objevila v justiční databázi. „Rozhodnutí soudu prvního stupně zrušeno a věc vrácena soudu prvního stupně k novému projednání,“ uvádí se v justiční databázi. Proč se případ vrací soudci Šottovi, se však zatím neví, protože nebylo vypracováno písemné znění rozsudku.

Mluvčí pražského vrchního soudu Kateřina Kolářová již ve čtvrtek uvedla, že nebudou rozhodnutí komentovat, dokud nebude doručeno účastníkům řízení.

„Jelikož rozhodnutí ve věci dosud nebylo vyhotoveno, natož doručeno, a procesní strany se s ním tedy neměly možnost seznámit, nebude Vrchní soud v Praze výsledek jednání komentovat,“ uvedla mluvčí Kolářová. Doplnila, že písemné rozhodnutí se bude zpracovávat minimálně jeden měsíc.

Advokáti obou obžalovaných Michael a Josef Bartončíkovi uvedli, že rozhodnutí nemohou komentovat, dokud s ním nebudou seznámeni.

Žalobce Šaroch v odvolání trval na své verzi, že Andrej Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 účelové vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo z Agrofertu a prodej akcií svým dětem a partnerce, aby farma zdánlivě splňovala podmínky k získání dotace pro malé a střední podniky.

S tím přitom soudce Šott při zdůvodnění osvobozujícího rozsudku nesouhlasil. Podle něho chtěl Babiš jen umožnit členům své rodiny podnikat.

U pražského Městského soudu se také řešilo, zda bylo Čapí hnízdo malým nezávislým podnikem. Podle tehdejších dotačních pravidel může podnik propojený s jiným podnikem o tuto pozici přijít v případě, kdy by působily na stejném trhu.

Podle soudce Šotta si společnosti na stejném relevantním trhu nekonkurovaly. Žalobce Šaroch tento závěr rozporuje - podle něho restaurace, která je na Čapím hnízdě, nabízí stejné služby jako další zařízení spadající do holdingu Agrofert.

K opačnému závěru nežli soudce Šott dospěl také bruselský úřad pro vyšetřování podvodů OLAF. Ten šetření padesátimilionové dotace pro Farmu Čapí hnízdo uzavřel v prosinci 2017 s hodnocením, že byla porušena evropská legislativa. OLAF rovněž konstatoval, že došlo k podvodu a zpronevěře fondů EU.

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo v datech

  • V březnu 2016 Andrej Babiš, který byl tehdy ministrem financí, uvedl, že majiteli akcií společnosti Farma Čapí hnízdo byli dvě jeho děti a bratr jeho současné manželky Moniky Martin Herodes.
  • V srpnu 2017 obdržela Poslanecká sněmovna první žádost o vydání Andreje Babiše a i tehdejšího poslance ANO Jaroslava Faltýnka. 6. září 2017 hlasovala pro jejich vydání, na začátku října 2017 si převzali usnesení o zahájení trestního stíhání. Původně bylo obviněno celkem jedenáct lidí.
  • V lednu 2018 vydala Poslanecká sněmovna Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání podruhé. Ve sněmovních volbách na podzim 2017 získali totiž oba poslanci nový mandát a s ním i imunitu a trestní stíhání muselo být přerušeno.

Reklama

Doporučované