Hlavní obsah
Online

Výpověď svědka dne: Babiš byl majitelem Čapího hnízda, řídil mě

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Andrej Babiš s advokátem Michaelem Bartončíkem.

Reklama

aktualizováno •

V on-line reportáži sledujeme závěrečný den druhého týdne procesu s Andrejem Babišem a Janou Nagyovou (Mayerovou) obžalovanými v kauze Čapí hnízdo.

Článek

U Městského soudu v Praze v pátek skončí druhý týden líčení s expremiérem Andrejem Babišem a manažerkou Agrofertu Janou Nagyovou (Mayerovou).

Stejně jako v minulých dnech týdne, kdy k soudu byli předvoláni bankéři z banky HSBC nebo finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková, byl na seznamu pozvaných svědek, jehož výpověď mohla být pro vývoj procesu velmi důležitá.

Bývalý manažer Čapího hnízda Tomáš Rak, který dění kolem vyřizování dotace nebo financování farmy viděl zblízka, sice odmítl vypovídat, avšak soudce přečetl jeho výpovědi na policii. Ty byly dvě, první v roce 2018 a druhá o tři roky později. Exmanažer vyhozený z Čapího hnízda v ní policii sdělil, že některé informace původně zamlčel, protože se bál o své zdraví.

Z toho, co se četlo v soudní síni, vyplynulo, že Rak měl za to, že vlastníkem Farmy Čapí hnízdo je holding Agrofert, respektive Andrej Babiš. Neměl o tom žádné důkazy, ale vycházel ze svých zjištění.

„Pan Babiš mě na farmu přijímal, řídil mě,“ popsal Rak, který byl v minulosti také ředitelem Čapího hnízda. Kdo je akcionářem farmy, však nevěděl. „Měl jsem za to, že jediným majitelem je pan Andrej Babiš,“ zazněla v soudní síni z úst soudce Rakova slova, která v září 2021 sdělil policii.

Že si důležitosti tohoto svědectví byla vědoma i Babišova obhajoba, lze odvodit z toho, že advokáti Rakovo jméno zmínili už v dotazech na posledního svědka čtvrtečního jednání, a stejné téma zaznělo i při výpovědi druhého pátečního svědka, manažera Imoby (vlastník Čapího hnízda) Františka Šlingra.

Ten poté na dotazy soudců nechal nahlédnout do poměrů, jaké kolem Čapího hnízda panovaly. Když se ho členka senátu zeptala, jak se mu prokazovali advokáti vystupující jako zástupci akcionářů, řekl, že nijak. „Neměl jsem důvod jim nevěřit,“ uvedl Šlingr.

K soudu dnes dorazili i oba obžalovaní, Andrej Babiš se však na odpolední jednání omluvil.

Soud by po pátečním líčení měl pokračovat v polovině října, soudce Jan Šott si na tento termín opětovně pozval Petru Procházkovou, která se tento týden omluvila kvůli nemoci.

Páteční události v procesu s Andrejem Babišem sledujeme on-line:

  • Jana Nagyová komentuje dva týdny u soudu

  • Soudní jednání skončilo

    Jednání u soudu nyní skončilo. Soudce Jan Šott ho odročil na 17. října.

  • Nagyová: Nevím, že by nám do toho někdo mluvil

    Jana Nagyová na výpověď Tomáše Raka na policii reagovala slovy, že ho do firmy přijímal Josef Nenadál. „Nevzpomínám si na to, že by nám do toho někdo mluvil,“ řekla Nagyová. Odmítla tak, že by Raka přijímal přímo Andrej Babiš.

  • Pan Babiš mě řídil, řekl Rak policii

    Soudce Jan Šott nyní čte druhou výpověď svědka Tomáše Raka na policii. Ta se uskutečnila loni na začátku září.

    Rak na počátku výslechu řekl, že některé informace zamlčel, protože se bál o své zdraví. Prý měl za to, že vlastníkem Farmy Čapí hnízdo je holding Agrofert, respektive Andrej Babiš. Neměl o tom žádné důkazy, ale vycházel ze svých zjištění.

    „Pan Babiš mě na farmu přijímal, řídil mě,“ popsal Rak, který byl v minulosti také ředitelem Čapího hnízda. Kdo je akcionářem farmy, však nevěděl. „Měl jsem za to, že jediným majitelem je pan Andrej Babiš,“ doplnil Rak na policii.

  • Žádné pokyny nám Babiš nedal, řekl svědek

    Jan Gavenda dále na dotaz Babišova advokáta Michaela Bartončíka řekl, že členům představenstva Farmy Čapí hnízdo žádné pokyny Andrej Babiš nedával.

  • Babiš byl příležitostným hostem

    Jako poslední bude v pátek vypovídat jako svědek Jan Gavenda, který byl v představenstvu společnosti Farma Čapí hnízdo.

    Popsal u soudu, že v roce 2010 nastoupil jako manažer této farmy. Pracoval tam až do roku 2018, kdy pracovní poměr podle svých slov ukončil. „Byl jsem zodpovědný za provoz,“ řekl Gavenda.

    Podle svých slov neví o tom, jaké vazby měla Farma Čapí hnízdo s holdingem Agrofert. Nevěděl ani o tom, zda si farma nějaké peníze půjčila nebo kde byla pojištěná.

    „Příležitostným hostem na Čapím hnízdě byl pan Babiš, ale o žádné jiné jeho vazbě na farmu nevím,“ řekl Gavenda.

  • Kdo byl akcionář? zeptal se soudce

    Soudce Jan Šott se nyní svědka Křížka ptal na to, zda se zajímal o to, kdo byl akcionářem Farmy Čapí hnízdo. „Já jsem měl za to, že to všechno spadá pod Agrofert,“ řekl Křížek.

    Doplnil, že vedle Andreje Babiše zná i jeho manželku a jejich děti. Andreje Babiše mladšího a Adrianu Bobekovou, další Babišovy děti, však podle svých slov nezná.

  • Na Čapím hnízdě se potkal s Babišem

    Jako další bude vypovídat Pavel Křížek, který byl mezi roky 2010 až 2014 členem dozorčí rady společnosti Farma Čapí hnízdo.

    „Já jsem ornitolog, Čapí hnízdo je propojené s čápy, tak jsem byl k tomu přizvaný panem (Josefem) Nenadálem,“ řekl Křížek. Doplnil, že v této souvislosti připravoval několik projektů. Třeba vybudování naučné stezky.

    „S panem Babišem jsme se tam několikrát potkali,“ doplnil Křížek.

  • Reklamu svědek neviděl

    Žalobce Jaroslav Šaroch se svědka Jaroslava Mikyny ptal na to, zda během stavby nebo po jejím dokončení viděl v areálu nějakou reklamu. Mikyna řekl, že tam při stavbě Čapího hnízda nic nebylo.

  • Komu patřila vila? Svědek kličkuje

    Soudce Jan Šott se nyní ptal svědka na to, zda věděl o tom, jakou vazbu měl Andrej Babiš na vilu, která je také součástí Čapího hnízda. „Nevím o tom,“ řekl Mikyna.

    Šott nyní přečetl svědkovi jeho výpověď na policii. Při tomto výslechu Mikyna uvedl, že tato vila byla pro majitele. „Konkrétně pro pana Babiše,“ řekl na policii.

    Nyní u soudu Mikyna řekl, že to byl jeho dojem, že tato vila patří Babišovi.

  • Babiš se přijel podívat na stavbu

    Dále bude u soudu vypovídat jako svědek Jaroslav Mikyna, který měl na Čapím hnízdě na starosti technický dozor při stavbě.

    „Oslovil mě tehdejší ředitel pan Nenadál,“ popsal Mikyna. Dále řekl, že na stavbě několikrát viděl i Andreje Babiše. „Přijel se tam podívat. Jednou jsme si byli představeni,“ uvedl Mikyna.

    Doplnil, že v době, kdy stavba Čapího hnízda probíhala, se tam objevila i Babišova žena Monika. „Pomáhala při výběru nějakého vybavení,“ řekl dále Mikyna.

    Babišovy děti Andreje Babiše mladšího a Adrianu Bobekovou, kteří byli v době žádosti o dotaci deklarováni jako akcionáři Farmy Čapí hnízdo, tam podle svých slov nikdy neviděl.

  • Rak: Akcionářskou strukturu jsem neznal

    Tomáš Rak při výslechu na policii řekl, že akcionářskou strukturu Farmy Čapí hnízdo neznal. Policistům dále sdělil, že by bez strategického partnera – holdingu Agrofert – nebylo možné takto veliký areál provozovat.

    „Andrej Babiš se na projektu nepodílel,“ řekl Rak při prvním výslechu na policii.

    Tomáš Rak vypovídal v případu Čapího hnízda dvakrát. Druhou výpověď poskytl loni v létě.

  • Nabídka od Nenadála

    Tomáš Rak při výslechu na policii mimo jiné uvedl, že nabídku na to, aby se stal členem představenstva Farmy Čapí hnízdo, dostal od Josefa Nenadála. „Říkal mi, že chce odejít do důchodu,“ řekl Rak.

    Uvedl, že Babiše znal díky tomu, že Agrofert byl strategickým partnerem farmy. „Z toho důvodu se několikrát objevil na Čapím hnízdě,“ uvedl.

  • Soudce čte výpověď svědka

    Soudce Jan Šott po krátké přestávce čte výpověď svědka - bývalého manažera Farmy Čapí hnízdo - Tomáše Raka na policii. Ten v této kauze vypovídal dvakrát. První výslech se uskutečnil na policii v srpnu 2018.

  • Babiš se z dalšího jednání omluvil

    Po konci výslechu Františka Šlingra se Andrej Babiš z dalšího pátečního jednání u soudu omluvil.

  • Zástupcům akcionáře jsem věřil, řekl svědek

    Jedna z členek senátu soudu se nyní Františka Šlingra ptala na to, čím se mu advokáti Václav Knotek, Alexej Bílek nebo Gabriela Knapová prokazovali, že zastupují akcionáře společnosti Farma Čapí hnízdo. Šlingr připustil, že mu nic nepředložili. „Neměl jsem důvod jim nevěřit,“ řekl Šlingr.

  • Doporučení od Babiše

    Soudce Jan Šott se nyní Šlingra ptal na, kdo mu doporučil Jakuba Antoše a Terezu Svěrákovou, kteří měli na starosti návrh reklamy na Čapím hnízdě. Například grafické návrhy menu, vizitek a inzerátů. „Bylo to na doporučení od pana Babiše,“ řekl Šlingr.

    Svědek Jakub Antoš ve čtvrtek u soudu uvedl, že si vzpomíná, že první nabídku na zakázku pro Čapí hnízdo dostal z e-mailové adresy Agrofertu. I proto Antoš uvedl, že to bral tak, že Čapí hnízdo spadá pod Agrofert.

  • Agrofert byl strategický partner

    Svědek František Šlingr dále řekl, že holding Agrofert byl strategický partner středočeské farmy. „Zavázali se, že budou na Čapím hnízdě pořádat svoje soukromé akce,“ uvedl Šlingr.

  • Akcionáře jsem neznal, řekl svědek

    Svědek Šlingr dále uvedl, že akcionáře Farmy Čapí hnízdo neznal. Podle svých slov jednal jen s advokáty Václavem Knotkem, Alexejem Bílkem nebo Gabrielou Knapovou. „Šlo o zástupce akcionářů,“ řekl Šlingr.

    Na další dotaz soudce Šotta, zda podle něho má Andrej Babiš něco společného s firmou Imoba, v níž je Šlingr členem představenstva, tento svědek reagoval: „Nevím.“

    Přitom areál Čapího hnízda v současnosti spadá pod společnost Imoba, kterou Babiš kontroluje prostřednictvím svěřenských fondů.

  • Cena za reklamu byla odpovídající, řekl svědek

    Člen představenstva společnosti Imoba František Šlingr nyní říká, že příjem Čapího hnízda byl po jeho otevření tvořen z větší části díky reklamě. Platily za ni firmy z holdingu Agrofert.

    „Šlo zhruba o šedesát procent,“ uvedl Šlingr. Podle něj všechna reklama, která byla zaplacena, však byla skutečně realizována. „Cena nebyla nadhodnocená,“ doplnil.

    Kvůli vyšetřování, jak byla zadávána reklama na Čapím hnízdě a zda se při tom firmy Agrofertu nedopustily daňových úniků, dnes odmítl u soudu výpověď jiný manažer Čapího hnízda (nyní už bývalý) Tomáš Rak. Soudu odmítnutí zdůvodnil obavou, že by si mohl přivodit trestní stíhání.

Reklama

Hlavní zprávy