Hlavní obsah
Online

Svědek popsal práci na Čapím hnízdě. Babiše se všichni báli, řekl soudu

Foto: Michal Šula, Seznam Zprávy

Snímek z procesu: Obžalovaný Babiš zdraví svého advokáta Brunu.

Reklama

aktualizováno •

V online reportáži jsme sledovali proces s expremiérem Andrejem Babišem a manažerkou Janou Nagyovou (Mayerovou), kteří jsou obžalováni v kauze kolem projektu Čapí hnízdo.

Článek

U Městského soudu v Praze už osmým dnem pokračoval proces s obžalovanými Andrejem Babišem a manažerkou Janou Nagyovou (Mayerovou).

Čtvrteční jednání bylo z velké části bez jejich účasti. Andrej Babiš ráno k soudu nepřišel vůbec, Jana Nagyová (Mayerová) se pak omluvila na odpoledne, kdy oba obžalovaní přesvědčovali v Jihlavě voliče, aby Nagyové dali hlas ve druhém kole voleb do Senátu, kde manažerka kandiduje.

Jméno kandidátky Babišova hnutí však přece jen u soudu odpoledne opakovaně zaznělo. To když vypovídal svědek Jan Bareš, který při stavbě Farmy Čapí hnízdo dělal stavební dozor. Řekl o ní, že se chtěla stát ředitelkou Čapího hnízda a že obstarávala na projekt dotaci, byť podle svědka byla spíše lobbistkou než dotační specialistkou. A když soudce položil dotaz, zda tedy dokázala zajistit dotace i nad rámec daných podmínek, odpověděl svědek souhlasně: „No určitě.“

Velký šéf a investor

Předtím dopoledne u soudu vypovídal specialista na marketing a grafiku Jakub Antoš, který v roce 2013  prezentoval Andreji Babišovi návrh reklamy na Čapí hnízdo. Soudu několikrát řekl, že Čapí hnízdo považoval za projekt Andreje Babiše a Agrofertu. Když mu například soudce Šott předložil k přečtení e-mail, v němž Antošova kolegyně píše v souvislosti s Čapím hnízdem o „velkém šéfovi“, který práci schvaluje, odpověděl svědek jasně: „Byl to pan Babiš.“

V podobném duchu vypovídal také architekt Čapího hnízda Jiří Javůrek. Uvedl, že Babiše považoval v průběhu stavby za investora. „Vycházel jsem z toho, koho mi firma pošle jako partnera,“ vysvětlil soudu.

„Financiérka“ nepřišla, snad v říjnu

O výpověď jiného důležitého svědka však ve čtvrtek soud přišel. Předvolaná finanční ředitelka Agrofertu Petra Procházková totiž zaslala omluvenku pro nemoc. Soudce uvedl, že ji předvolá na říjnové jednání.

Na důležitou roli Procházkové v kauze, kde se nyní řeší obžaloba z napomáhání dotačního podvodu (Andrej Babiš) respektive z dotačního podvodu (Nagyová), upozornili tento týden bankéři z banky HSBC, která projekt Čapí hnízdo úvěrovala. Výpovědi bankéřů totiž vykreslily dnešní svědkyni Petru Procházkovou jako klíčovou figuru, která zastřešovala jednání o úvěrech a působila jako prodloužená Babišova ruka pro financování projektu.

Kromě toho se nejspíš soudce chtěl svědkyně ptát na dokumenty související se společností Farma Čapí hnízdo, které nesou podpis Andreje Babiše mladšího. Ten řekl, že na jednom z dokumentů (o převodu akcií) je jeho podpis zfalšován. Uvedl také, že řadu dokumentů, které skutečně podepsal, mu dávala k podpisu právě dnešní svědkyně.

Bankéři Babišovi nepomohli:

V pátek přijdou před soud další svědci, jméno jednoho z nich - exmanažera Čapího hnízda Tomáše Raka - probírali žalobce i obhajoba v závěru jednání už dnes.

Dění u čtvrtečního soudu v následující online reportáži:

  • Dnešní jednání soudu končí

    Soudce Šott ukončuje dnešní jednání soudu, pokračovat bude zítra v devět ráno. Například výslechem Tomáše Raka, bývalého manažera Čapího hnízda, a dále také jeho kolegy Františka Šlingra.

  • Manažer farmy dostal odstupné od šéfky Agrofertu

    Státní zástupce Jaroslav Šaroch se ptá na odstupné pro bývalého manažera Tomáš Raka, který byl z vedení Čapího hnízda vyhozený. Dohodu o vyplacení peněz s ním totiž podepsala Petra Procházková, finanční šéfka Agrofertu. Přestože farma neměla mít v té době s holdingem nic společného.

    Svědek Bareš neví, proč to tak bylo. „Já si myslím, že paní ředitelka pomáhala s účetnictvím i Čapímu hnízdu,“ váhá.

  • Svědek Rak dlužil peníze

    Babišův obhájce se Bareše ptá, jestli si od něj Tomáš Rak, další svědek v této kauze, vypovídající v Babišův neprospěch, půjčil peníze. Bareš říká, že 250 tisíc. A že bylo těžké z něj pak tyto peníze dostat. Stejný problém měl s dlužníkem Rakem i další manažer Čapího hnízda. Rak, bývalý manažer farmy, bude u soudu vypovídat v pátek.

  • Nagyová byla lobbistka

    Svědek Bareš považuje obžalovanou manažerku Janu Nagyovou víc za lobbistku než odbornici na čerpání dotací. Soudce Šott se ujišťuje: Takže podle Bareše dokázala zajistit dotace i nad rámec daných podmínek? „No určitě,“ opáčí Bareš.

  • „Babiš řekl, ať se o financování nestarám“

    Bareš vzpomíná na rozhovor s Babišem o financování Čapího hnízda. Které vzniklo díky několikasetmilionovému úvěru od banky. „Řekl, ať se nestarám. Že Agrofert je tak dobrá firma, že když se zaručí, tak Čapí hnízdo úvěr dostane,“ uvádí Bareš.

  • Dotace se plánovala pod Agrofertem

    Svědek Bareš říká, že když se Babiš rozhodl, že si Čapí hnízdo nechá, začala se hledat cesta, jak farmu vyčlenit z Agrofertu. V té době už podle Bareše obžalovaná manažerka Jana Nagyová začala obstarávat dotaci z oblasti cestovního ruchu. Soudce chce vědět, jestli o shánění dotace věděl Babiš. „Jistě,“ odpovídá Bareš.

    Co toto svědectví znamená: podporuje závěry obžaloby, že převod farmy z Agrofertu na vlastní firmu byl účelový – čistě proto, aby mohlo Čapí hnízdo dostat dotaci 50 milionů pro malé a střední podniky. Pod křídly bohatého Agrofertu by na tuhle finanční injekci nemělo nárok.

  • Nagyová chtěla být ředitelkou

    Podle svědka Bareše chtěla být obžalovaná Jana Nagyová (Mayerová) ředitelkou farmy Čapí hnízdo. Barešovi to prý řekl sám Babiš.

  • Z dotace vyškrtli Babišovu vilu

    Při žádání o dotaci na Čapí hnízdo se z rozpočtu musela vyškrtnout soukromá Babišova vila v areálu farmy. A to – podle svědka Bareše – po zásahu pracovnic dotačního úřadu. „Řekly, že je to neuznatelný náklad pro výplatu dotace. A my jsme museli předělat celý rozpočet,“ dodává technik Bareš.

  • Babiš chtěl hnízdo věnovat dětem

    Bareš říká, že Babiš chtěl dát dětem šanci podnikat. Konkrétně že podnikání chtěla zkusit Babišova dcera. Zatímco Bareš doporučoval Čapí hnízdo – jako byznysově ztrátový projekt – raději prodat. O tom jednu chvíli uvažoval i Babiš, pak si to však rozmyslel.

    „Byl jsem naštvaný, že se to neprodává, protože bych mohl dostat provizi,“ zmiňuje Bareš.

  • Babiše se báli, říká svědek

    Bareš vysvětluje, že Čapí hnízdo bylo v Agrofertu nechtěným dítětem. Například finanční šéfka Petra Procházková podle Bareše nechtěla mít Čapí hnízdo za součást holdingu. Zřejmě proto, že šlo o ztrátový podnik, který by táhl výsledky skupiny dolů. Což by pocítili i manažeři na svých výplatách. „Oni se báli o své prémie,“ říká Bareš.

    Podle Bareše se také uvažovalo o tom, že se Čapí hnízdo stane součástí Babišovy firmy ZZN Pelhřimov. Ale proti tomu se tamní management také postavil. „Báli se Babišovi říct, že je to špatně. Tak šli za mnou,“ vzpomíná Bareš.

    Soudce Šott se ptá, jestli měl pocit, že se manažeři báli říkat Babišovi nepříjemné věci.

    „To jsem měl pocit celých 12 let,“ odpovídá Bareš.

  • Čapí hnízdo je ztrátové

    Podle technika Bareše vycházela rekonstrukce zdevastovaného statku na Benešovsku na 500 milionů. V tu chvíli prý bylo jasné, že nemůže jít o rekreační centrum jen pro zaměstnance firmy Imoba z hodlingu Agrofertu.

    „Nájem by byl naprosto nesmyslný. Tak se rozhodlo, že to nebude užívat jen pan Babiš pro sebe a že se tam budou pořádat akce Agrofertu. Ukázalo se, že ty ale 500 milionů nezaplatí. Ten provoz je v podstatě ztrátový dodneška,“ tvrdí Bareš.

    Dodává, že o projektu jednal vždy pouze s Babišem.

  • Děti měly vidět, že kráva není modrá

    Stavební dozor Bareš připomíná známou historku, že Babiš si chtěl původně – a to pozdějšího premiéra prý napadlo ve frontě v zoo – vybudovat svoji vlastní farmu, kde by mohl ukazovat „slepičky a králíky“. „A že by bylo dobré, aby tam jezdily i jiné děti, aby viděly, že kráva není modrá. Takže jsme začali hledat vhodný statek,“ říká Bareš.

  • Vypovídá Babišův technik

    Před soud předstupuje další svědek – Jan Bareš, který pro Babiše pracoval jako technický dozor na stavbách. Mimo jiné na rekonstrukcích bytů v centru Prahy, sídla Agrofertu na pražském Chodově a také na Čapím hnízdě.

  • Svědek: Babiše jsem považoval za investora

    Architekt Javůrek říká, že Babiše považoval v průběhu stavby za investora. To znamená i v době, kdy oficiálně neměl Babiš s projektem nic společného (jinak by nemohla farma Čapí hnízdo dostat dotaci pro malé a střední firmy). „Vycházel jsem z toho, koho mi firma pošle jako partnera,“ vysvětluje Javůrek.

  • Babiš chtěl původně farmičku

    Architekt Javůrek vysvětluje, že Babiš chtěl původně na místě Čapího hnízda vybudovat menší, soukromou „farmičku“. Teprve když Javůrek ukázal Babišovi svoji vizi na rozšíření o kongresové a školící centrum, Babiš postupně změnil názor – byť byl zpočátku trochu zaskočený. „Ale to je běžné, když klient vidí něco jiného, než si představoval,“ vypovídá svědek.

  • Babiš mladší tam nebyl

    Architekt Javůrek na dotaz soudce říká, že Monika Babišová se v projektu Čapího hnízda angažovala. O Andreji Babišovi mladším, který měl v té době firmu na papíře vlastnit (a u výslechu to popřel), architekt neví.

  • Co vše řešil Babiš?

    Soudce Šott chce vědět, jestli se Andrej Babiš angažoval ve stavbě Čapího hnízda i v době, kdy už v investici oficiálně nevystupovala společnost Imoba z Agrofertu. Architekt Javůrek neví. „Pro mě je to těžko rozlišitelné, mně to splývá,“ odpovídá.

  • Imoba se změnila na Čapí hnízdo

    Architekt Javůrek popisuje, že první dokumenty nutné pro přípravu stavby si u něj objednala firma Imoba z holdingu Agrofert. A když došlo na projekt pro stavební povolení, ve smlouvě už byla uvedena nová společnost – Farma Čapí hnízdo. Javůrek tvrdí, že mu nikdo tuto změnu nevysvětlil. „Po tom jsem nepátral,“ vysvětluje s tím, že není neobvyklé, když se v průběhu příprav podobných investic změní firma, která stavbu zahájí.

  • „Babišovi se to líbilo“

    Architekt Javůrek popisuje, jak si u něj Andrej Babiš objednal návrh farmy. „Dali jsme si schůzku, sdělil mi, že něco z toho zkusí vybudovat a co si o tom myslím,“ říká Javůrek. Pak podle svědka vznikl návrh budoucí podoby Čapího hnízda. „Něco jsem nakresil a po nějaké době jsem to panu Babišovi odprezentoval,“ líčí Javůrek.

    Jinými slovy: architekt říká, že Babiš měl na Čapí hnízdo vliv v době, kdy mu na papíře nepatřilo – to proto, aby - podle obžaloby - skryl vlastnictví a mohl čerpat dotaci pro malé a střední firmy.

  • O Čapím hnízdě vypovídá architekt

    Začíná odpolední část soudního jednání. Svědčit bude architekt Jiří Javůrek, který se podílel na projektu Čapího hnízda.

Reklama

Hlavní zprávy