Hlavní obsah

Dny NATO začínají 16. září. Na co se můžete těšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: ČTK

Dny NATO 2022. Letos se akce bude konat už po třiadvacáté.

Reklama

Dny NATO v Ostravě & Dny Vzdušných sil Armády ČR jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě. Akci každoročně navštíví desetitisíce návštěvníků. Kdy přehlídka proběhne a jaký bude její program?

Článek

Nejnavštěvovanější dvoudenní rodinná akce na území Česka se pravidelně koná od roku 2001. Veřejnosti je představena vojenská technika používaná nejen v České republice, ale i v dalších členských zemích NATO.

Kdy proběhnou Dny NATO 2023

Již 23. Dny NATO & 14. Dny Vzdušných sil Armády ČR se konají o víkendu 16. a 17. září 2023. Tradičně se uskuteční na Letišti Leoše Janáčka v Mošnově u Ostravy, kam se přesunuly v roce 2003. Vstup je zdarma.

Jak vypadaly Dny NATO v roce 2022

Nejmodernější armádní techniku si před rokem na ostravském letišti v Mošnově na Novojičínsku ve dvou dnech užilo asi 110 tisíc návštěvníků. Podívejte se na fotky.

Program akce a na co se těšit

Hlavní program se skládá z prezentace těžké vojenské, policejní a záchranářské techniky, dynamických ukázek výcviku speciálních jednotek, leteckých ukázek a prezentace výzbroje, výstroje a vybavení útvarů.

Desítky kusů nejen vojenské techniky předvedou kromě České republiky i další členské státy NATO. Návštěvníci se mohou těšit na stroje například z Belgie, Brazílie, Dánska, Německa, Francie, Slovenska, Velké Británie, USA a poprvé se na akci představí také Portugalsko. Letošní speciální partnerskou zemí bude Polsko, které přiveze bezmála 40 kusů techniky.

Z České republiky se mohou návštěvníci těšit na program od Armády ČR, Celní správy, Hradní stráže, Městské policie Ostrava, Vojenského historického ústavu nebo Zdravotnického zařízení Ministerstva vnitra.

Například budou poprvé představeny nejnovější přírůstky v inventáři českého letectva, mezi které patří bitevní vrtulník AH-1Z Viper a víceúčelový UH-1Y Venom. Návštěvníkům se ukáže také nejmodernější víceúčelový letoun Gripen E od společnosti Saab. Kompletní program a přehled techniky jednotlivých účastníků najdete na oficiálním webu akce natodays.cz.

Reklama

Doporučované