Hlavní obsah

Exprezidenta Zemana propustili z nemocnice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Miloš Zeman byl operován kvůli krevní sraženině. Ilustrační fotografie

Reklama

Exprezident Miloš Zeman, který se ve Fakultní nemocnici Motol podrobil operaci kvůli krevní sraženině, byl ve středu propuštěn do domácí péče.

Článek

Bývalého prezidenta Miloše Zemana dnes lékaři propustili z pražské Fakultní nemocnice Motol do domácí péče. Ředitel nemocnice Miloslav Ludvík na tiskové konferenci ve 14:00 řekl, že Zeman nemocnici opustil před několika okamžiky. Bývalý prezident byl hospitalizovaný 20 dní poté, co se mu vytvořila krevní sražena, kvůli které se mu nedokrvovala noha. Podle lékařů je ho možné stále označit za křehkého pacienta, přesto jsou s vývojem jeho zdravotního stavu spokojení.

„Aktuální laboratorní nálezy jsou příznivé, pan exprezident je schopen chůze v chodítku se zlepšující se kondicí. Byla nastavena léčba a plán péče pro následující období,“ píše se v tiskové zprávě nemocnice, kterou na tiskové konferenci přečetla náměstkyně ředitele pro léčebně preventivní péči Lucie Valentová Bartáková.

Po zákroku lékaři devětasedmdesátiletému Zemanovi, který trpí cukrovkou, museli kvůli otoku nohy provést takzvané fasciotomie, tedy na dvou místech naříznout kryty svalů. Po několika dnech hospitalizace mohli obě rány postupně uzavřít. Krevní sraženiny v nohou se však mohou i opakovat, čemuž se lékaři snaží předcházet nasazenou léčbou.

„Naším cílem je, aby se vrátil alespoň k takové možnosti chůze jako doposud,“ řekl Pavel Kolář, přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (2. LF UK) a FN Motol. Zeman podle něj nepojede před pátečními volbami na Slovensko, jak dříve avizoval.

Ve středu byl bývalý prezident propuštěný do domácí péče, podle Koláře bude mít ještě v tomto týdnu kontrolu. „Důraz bude kladen zejména na rehabilitaci. Věříme, že se pan prezident bude moci brzy vrátit do běžného režimu jako před hospitalizací,“ sdělil ČTK ošetřující lékař z kliniky Respimed, jejíž lékaři a sestry domácí péče o Zemana pečují, Boris Šťastný.

Reklama

Doporučované