Hlavní obsah

Fiala: Odborovým vůdcům nejde o státní rozpočet, ale o politické ambice

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Premiér Petr Fiala.

Reklama

Odborovým vůdcům nejde o úspory a o důchody, ale o vlastní politické ambice. Na sociální síti X to v neděli, den před odbory vyhlášenou stávkou a protesty, uvedl premiér Petr Fiala (ODS).

Článek

V pondělí se uskuteční také celodenní výstražná stávka základních, středních i mateřských škol. Školské odbory usilují mimo jiné o více peněz pro školství na příští rok. Podle ministerského předsedy ve školství nehrozí zhoršení kvality výuky, kterým někteří straší. Zároveň se nebudou významně redukovat nepedagogická místa, dodal.

Vláda podle Fialy slíbila to, že zvrátí trend prohlubujících se dluhů. Konsolidační balíček, který tento týden podepsal prezident Petr Pavel a proti kterému odbory mimo jiné protestují, je jedním z důležitých kroků k tomuto cíli, míní. Státní rozpočet podle něj příští rok ušetří téměř 100 miliard korun, deficit klesne pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP). O politických motivacích podle Fialy leccos napovídají nedávná neúspěšná kandidatura na prezidenta a společné mítinky se zástupci opozice.

Reklama

Související témata:

Doporučované