Hlavní obsah

Finanční správě pomohou hodnotit daňové odečty na výzkum odborníci

Foto: Nikola Ramešová, Seznam Zprávy

Opatření by mělo zvýšit míru jistoty firem při žádostech o uplatnění daňového odpočtu. Ilustrační snímek.

Reklama

Finanční správa bude spolupracovat s Technologickou agenturou ČR. Opatření by mělo především motivovat firmy, aby investovaly do inovací.

Článek

Odborníci Technologické agentury ČR (TA ČR) budou ve spolupráci s Finanční správou vyhodnocovat, zda mohou firmy využít daňové odpočty na výzkum a vývoj.

V pilotním projektu připraví dotazník pro firmy, který po věcné stránce zhodnotí, zda aktivita, na kterou chtějí podniky využít daňový odpočet, splňuje charakter výzkumu a vývoje.

„Cílem tohoto pilotního projektu je umožnit firmám uplatňujícím odpočet využít nezávislé posouzení odborníkem, a to na základě technických informací, které sama firma pro tento účel vyplní. V tuto chvíli se jedná o posouzení během probíhající kontroly,“ uvedla ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová. „Na základě vyhodnocení tohoto pilotního projektu bude zvážena možnost posouzení ex ante, které by firmě dalo jistotu, že projekt bude splňovat věcná kritéria pro odpočet, pokud se neodchýlí od záměru. Cílem úprav je posílení předvídatelnosti pro firmy.“

Opatření by mělo zvýšit motivaci firem investovat do inovací, uvedla v úterý Finanční správa. „Klíčovou výhodou tohoto nástroje je, že se diskuze ohledně povahy prověřovaných činností povede mezi dvěma odborníky na danou oblast. Díky této spolupráci může být lépe naplňován základní cíl daňové podpory nákladů na výzkum a vývoj,“ uvedla generální ředitelka Finanční správy Simona Hornochová.

Podle ní nyní firmy považují pravidla daňových odpočtů na vědu a výzkum za nejistá a formálně nepřívětivá. Hornochová přitom podotkla, že přidaná hodnota výzkumu a vývoje je důležitá pro zvyšování produktivity české ekonomiky.

Reklama

Doporučované