Hlavní obsah

Video: Požár u Václavského náměstí, evakuovali 80 lidí, jeden je v nemocnici

Hasiči zasahují u Václavského náměstí.Video: twitter/HasiciPraha

 

Reklama

aktualizováno •

AKTUALIZUJEME. Na rohu Jindřišské ulice a Václavského náměstí kolem poledne vzplanula lepenka na střeše. Ulice je pro dopravu uzavřena, zásah podle hasičů probíhá vnitřkem budovy. Evakuovalo se 80 lidí, jeden je v nemocnici.

Článek

Poblíž pražského Václavského náměstí dnes kolem poledne vzplanula střecha. Hustý kouř byl vidět z daleka.

Hořela novostavba za opravovaným hotelem Evropa, sousedícím s budovou pošty v Jindřišské ulici.

80 lidí se evakuovalo

„Evakuovalo se 60 lidí, dalších 20 z okolních budov,“ hlásí z místa reportér Seznam Zpráv. „Jeden člověk skončil v péči záchranářů.“ Muže odvezli do nemocnice, nadýchal se zplodin hoření.

Lidé odešli z domů sami již před příjezdem hasičů.

„V péči máme muže ve věku 30 let, pro obtíže spojené s nadýcháním zplodin hoření. Po úvodním vyšetření, zajištění vitálních funkcí, byl pacient transportován do nemocnice,“ uvedli záchranáři.

Petr Kostka, mluvčí hotelu Evropa, kde k požáru došlo, řekl ČTK, že hořel materiál při rekonstrukci budovy. Podle Kostky na střeše opravovaného hotelu vypukl lokální požár při stavebních pracích.

Foto: Hasiči ČR (Twitter)

Požár v centru Prahy.

Pracovník Metrostavu Orest Maksym Koval řekl zpravodajům Seznam Zpráv, že procházel celou budovu, zda je skutečně prázdná. „Pak jsem ještě běžel s hasičákem nahoru a pokoušel se hasit ještě před příjezdem profesionálů,“ dodal Orest Maksym Koval.

„Před chvílí jsem mluvil s kompetentními lidmi z naší společnosti a my jsme na místo i přímo vyslali našeho odborníka na protipožární ochranu, aby byl nápomocen hasičskému záchrannému sboru. Údajně došlo k zahoření izolační hmoty, nicméně příčinu nyní netušíme. Samozřejmě ale budeme poskytovat veškerou součinnost, abychom tuto událost vyšetřili,“ uvedl pro Seznam Zprávy mluvčí Metrostavu Radim Mana.

Připustil i to, že by na místě následně mohlo probíhat interní šetření, zda byly na stavbě dodrženy veškeré předpisy .„Nechci předjímat, ale je to možné. Musíme se na to podívat do detailu a zjistit, co se tam stalo,“ doplnil mluvčí Mana.

Foto: Seznam Zprávy

Orest Maksym Koval.

Budova České pošty v Jindřišské podle mluvčího Matyáše Vitíka zůstává nepoškozena: „Požár se rozhořel v hotelu, který se staví vedle. Jde o bývalý hotel Evropa, přístupný z Václavského náměstí.“

Pošta je otevřená, ale s omezením

„Pobočka pošty zůstává otevřená, nicméně policie stojí u obou schodů a lidi, kteří vycházejí ven, směřuje dál do Jindřišské ulice, ne na Václavák. A co se týká budovy pošty, tak v těch vyšších patrech, kde sedí úředníci a manažeři, tak je tam lehce cítit dým z požáru, takže tito zaměstnanci půjdou pracovat na home office,“ dodal Vitík.

Foto: ČTK

Kouř je viditelný z daleka.

Hasiči přijali hlášení těsně po poledni. „Tísňové volání jsme přijali ve 12:02. Měli jsme několik hovorů na kouř a plameny na střeše. Byly vyslány jednotky ze šesti hasičských stanic, bylo tam celkem sedm hasičských družstev, dva automobilové žebříky a čtyři velkoobjemové cisterny,“ popisuje pro Seznam Zprávy mluvčí hasičů Vojtěch Sojka.

„Zásah probíhal z ulice Jindřišská, nešlo použít výškovou techniku, takže probíhal zásah vnitřkem budovy v dýchací technice. Samovolně se z té zasažené budovy evakuovalo asi 60 osob, jedna z nich byla předána do péče zdravotnické záchranné služby a 20 osob se samovolně evakuovalo z přilehlé budovy,“ doplňuje.

Byť již na místě proběhla redukce jednotek, které na místě zasahují, i obnovení tramvajového provozu v ulici Jindřišská, akce hasičů ještě neskončila.

„Zásah jako takový ještě není ani ukončen, pořád probíhá rozebírání střešní konstrukce, vyhledávání skrytých ohnisek, kontrola, jestli se to nemohlo rozšířit na další budovy nebo někde uvnitř budovy. Ještě nedošlo k lokalizaci požáru, takže se nedá v současné době odhadnout, jak dlouho to bude trvat,“ říká mluvčí Sojka.

Podle něj ještě nelze odhadovat ani výši škody. Kouř stoupal z prostoru za budovou na rohu Václavského náměstí a Jindřišské ulice.

Zásah hasičů podle ČTK zhruba na hodinu uzavřel pro dopravu Jindřišskou ulici, projet nemohly ani tramvaje. Omezen byl provoz šesti tramvajových linek, dopravní podnik podle svého webu tramvaje odklonil.

Reklama

Doporučované