Hlavní obsah

Jurečka si dal ultimátum, předsedou zatím zůstává

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Marian Jurečka zůstává v čele lidovců.

Reklama

Výsledek jednání uvítal premiér Petr Fiala, podle kterého povede ke stabilizaci koalice Spolu a vlády. Ministr Marian Jurečka podle něj odvádí ve vládě výbornou práci.

Článek

Marian Jurečka zůstává předsedou KDU-ČSL. Jen velmi těsně ustál tlak své strany, v níž někteří řadoví členové volali po jeho rezignaci. Vadilo jim jednak Jurečkovo chování ohledně vánočního večírku v době tragédie na filozofické fakultě, jednak nízké preference strany.

Zůstává ve funkci až do volebního sjezdu KDU-ČSL, jenž proběhne v říjnu. Z 84 členů celostátní konference podpořilo Jurečku 46 delegátů, což je jen o tři hlasy víc, než potřeboval. Jde tedy o velmi slabý mandát, když předsedovi důvěřuje jen 55 procent lidí z širšího vedení.

Proti Jurečkovi bylo 26 členů a 12 se při hlasování zdrželo. Mnozí lidovci si při odchodu z téměř pětihodinové schůze dělali legraci sami ze sebe: Výsledkem není ani to naše klasické lidovecké možná, tohle je prostě pouhopouhé nic. Což lze vykládat i tak, že KDU-ČSL je prostě „klidnou silou“, která nikdy nerozhoduje v emocích horkou hlavou.

Vadilo jim, že bouře nespokojenosti, kterou vyvolali členové v regionech, nakonec vyhasla. Proč? Nakonec v projevech delegátů na schůzi převážil názor, že Marian Jurečka je dobrým a pracovitým ministrem.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Do podzimu lidovci změnu vedení neplánují.

„Pokud se nám nepodaří otočit trend preferencí, nebudu na sjezdu kandidovat a obhajovat post předsedy,“ slíbil Jurečka. Říjnový sjezd bude po trojích volbách - evropských, senátních a krajských.

Na páteční schůzi neprošel žádný z návrhů, které připravil bývalý šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek - a poslední týdny hlasitý Jurečkův kritik. „Ryba smrdí vždycky od hlavy,“ řekl o svém nástupci v čele strany.

Navrhoval, aby Jurečka rezignoval na post předsedy okamžitě, nebo aby se aspoň zavázal, že už kandidovat nebude. Nic z toho ale neprošlo, dokonce ani návrh udělat volební sjezd už v červnu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Pavel Bělobrádek (v bílé košili) své návrhy neprosadil.

Spor generací

Teď je jasné, že až do října se povede boj o to, jakým směrem se má KDU-ČSL vydat. Poslední měsíce ve straně graduje spor mezi starší a mladší generací o to, jak moc mají být lidovci konzervativní a nakolik vykročit moderním směrem.

Ostatně i kvůli tomu se na páteční schůzi celostátní konference střetli dva možní uchazeči o předsednický post.

Jihomoravský hejtman Jan Grolich navrhoval zmodernizovat politiku strany tak, aby zaujala i lidi pod čtyřicet let. „Udělejme to i za cenu, že třeba ty starší členy pobouříme.“

Za to schytal kritiku od místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška, podle něhož tím urazil všechny starší členy strany i voliče. „Vydali jsme se lovit voliče do liberálních zelených vod, které nám nejsou vlastní a kde už je teď těsno. Pomůže návrat k autentické lidové politice,“ navrhoval svůj recept na záchranu.

Foto: Milan Mottl

Lidovec Jan Bartošek.

Lidovce čekají horké měsíce hledání, kudy směřovat. Varováním pro ně může být osud sociálních demokratů, kteří se tak dlouho nemohli shodnout, jestli jsou tradiční, nebo moderní levicí, až ztratili voliče.

Reklama

Doporučované