Hlavní obsah

Kadyrov o svém ukradeném koni: „Kde je chrabrá česká policie?“

Foto: Profimedia.cz

Ramzan Kadyrov na vojenské přehlídce 9. května 2022

Reklama

Čečenský vůdce napsal, že nevěří tvrzení české policie o neznámých zlodějích. Úřady také podle Kadyrova podhodnocují cenu hřebce, který patří na seznam jeho zmrazeného majetku.

Článek

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov se vyjádřil ke zmizení svého koně ze stáje v Krabčicích u Roudnice nad Labem. Neznámí pachatelé o víkendu ukradli cenného hřebce, který patří do majetku zmrazeného na základě mezinárodních sankcí.

Kadyrov na svém telegramovém účtu připomněl, že jeho závodní a později chovný hřebec byl součástí mezinárodních sankcí. A pozastavil se nad tím, že české úřady umožnily jeho zmizení.

„Dnes se ukazuje, že Zazu byl ukraden neznámými osobami. Jak je to možné? Drželi ho na nějakém odlehlém statku, aby ho mohli tak snadno sebrat? Kde je zabezpečení? Kde je chrabrá policie s demokratickými a pokročilými vyšetřovacími technikami? V naší republice můžete nechat v noci otevřené auto a pak sankcionovaného koně někdo vyvede ze stáje a strážci zákona se to dozvědí až po pár dnech,“ napsal čečenský vůdce.

Server iRozhlas.cz přinesl v loňském roce zprávu, že pouhé tři týdny před zahájením ruské invaze na Ukrajinu se dva rusky mluvící muži pokusili z hřebčína v Krabčicích odvézt koně, které tam měl Kadyrov ustájené, údajně na jeho pokyn. Majitel hřebčína jim to ale nedovolil. Pro server popsal, že muži před stájemi pět dní čekali v autě. Jednání s oběma muži popsal jako psychologickou válku.

Jeden z koní prezidenta Kadyrova

Někdo si pěkně mne ruce, píše Kadyrov

Kadyrov si na telegramu také postěžoval, že jeho kůň má vyšší hodnotu, než tvrdí české úřady. Policie v úterý uvedla, že ukradený kůň má hodnotu necelých 400 tisíc korun.

„Žádám vás, abyste nezlehčovali hodnotu mého koně. Média podle úřadů uvedla jeho cenu 18 000 dolarů. Toto umělé podceňování je jistě spojeno s nějakým finančním podvodem těch, kdo zodpovídají za jeho údržbu a péči, jen čistokrevný Zazu stojí minimálně 10 milionů dolarů. Nyní, když se dozvěděl jeho skutečnou cenu, si někdo pěkně mne ruce,“ napsal Kadyrov.

Čečenský stoupenec Vladimira Putina měl v České republice ustájených celkem pět koní, které podle médií pořídil před více než deseti lety za desítky milionů eur. Jeden z nich loni uhynul, další tři jsou podle Ministerstva financí ustájeni na různých místech k dožití.

Kadyrov napsal, že vyjádření české policie nevěří.

„V zásadě nevěřím na náhody. Zloději koní jsou svým způsobem jedineční: dost hloupí, že ukradnou sankcionovaného koně, a dost mazaní, aby je policie nenašla. Nevěřím. Je škoda, že krásné a ušlechtilé zvíře trpí. Obávám se, že by se Zazu mohl dostat do nesprávných rukou,“ dodal Kadyrov.

Ramzan Kadyrov je prezident autonomní Čečenské republiky. Vystupuje jako spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina a aktivně podporuje ruskou invazi na Ukrajinu. Na sankční seznam se jeho koně ustájení v Česku dostali na základě sankcí, které Evropa zavedla po anexi Krymu Ruskem v roce 2014. Odůvodněním tehdy byla Kadyrovova podpora bývalého ukrajinského prezidenta Janukovyče.

Reklama

Související témata:

Doporučované