Hlavní obsah

Kůň čečenského vůdce Kadyrova zmizel z hřebčína v Krabčicích

Foto: Seznam Zprávy

Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy.

Reklama

aktualizováno •

Chovný kůň má podle policie hodnotu 400 tisíc korun. Krátce před ruskou invazí na Ukrajinu se ho dva muži pokusili z Česka odvézt.

Článek

Policie pátrá po koni čečenského vůdce Ramzana Kadyrova, který o víkendu zmizel z hřebčína v Krabčicích na Roudnicku. Kůň je součástí majetku, který Česká republika zmrazila Kadyrovovi už v roce 2016, tehdy jako osobě spojené s režimem bývalého prezidenta Ukrajiny Janukovyče. Dnes je Kadyrov jednou z nejvýraznějších postav ruské invaze na Ukrajinu.

„Litoměřičtí policisté přijali oznámení o krádeži koně ze stáje na Roudnicku. Ke krádeži mělo dojít v době od 3. 3. do 4. 3. 2023 pravděpodobně v nočních hodinách. Neznámý pachatel měl odcizit koně plemene anglický plnokrevník ze stáje v Krabčicích, kdy v prostorách pro ustájení koní odstranil z posuvných dveří jistící řetěz s karabinou a chovného hřebce odvedl,“ informovala policejní mluvčí Pavla Kofrová.

Na případ upozornil server Jezdci.cz, podle kterého šestnáctiletý plemeník jménem Zazou zmizel v noci z pátku na sobotu.

Kůň původem z německého hřebčína Fährhof úspěšně závodil v osmi zemích na dvou různých kontinentech, celkem zvítězil v devíti dostizích, píše server. Kadyrov koně koupil v roce 2012 a v Krabčicích byl v roce 2016 zařazen do chovu. Ve stejném roce Česká republika zařadila tehdy tři Kadyrovovy koně na seznam zmrazeného majetku podle mezinárodních sankcí.

„Kadyrov tu má celkem pět koní. Dva chovné a tři závodní,“ potvrdil v roce 2017 při návštěvě stájí trenér koní Arslangirej Šavujev.

Jeden ze závodních koní loni uhynul. Další tři jsou ustájeni v Česku, jak potvrdila nyní pro Seznam Zprávy mluvčí Ministerstva financí Michaela Lagronová. Finanční analytický úřad (FAÚ) podle ní kvůli krádeži koně přijal patřičná opatření, která ale mluvčí nechtěla specifikovat.

„Finanční analytický úřad (který pro ministerstvo spravuje zmrazený majetek, pozn. red.) přijal tehdy celkem pět koní. Jeden zemřel, druhý je nyní nezvěstný. Tři starší koně jsou ustájení jinde – na chov, nebo na dožití,“ řekla redakci Lagronová.

Loni na jaře, krátce před invazí ruské armády na Ukrajinu, se dva muži pokusili koně z hřebčína v Krabčicích odvézt. Majitel hřebčína jim to ale nedovolil. Informaci tehdy přinesl server iRozhlas.cz.

„Policie nyní po pachateli krádeže a odcizeném koni intenzivně pátrá,“ uvedla mluvčí Kofrová. O pomoc žádá policie i veřejnost.

„Šestnáctiletý hnědák má na čele znak ve tvaru nepravidelné hvězdy bílé barvy a část pravé zadní nohy pod spěnkovým kloubem je rovněž barvy bílé. Kůň je označen mikročipem č. 276098102015581. Hodnota chovného zvířete je vyčíslena bezmála na 400 tisíc korun,“ popsala policie.

Reklama

Související témata:

Doporučované