Hlavní obsah

Jednáme s Haškem o kandidatuře, potvrdila Pekarová Adamová

Foto: David Neff, Seznam Zprávy

Bývalý brankář Dominik Hašek chce vstoupit do politiky. Jedná o kandidatuře do Senátu.

Reklama

„Věřím, že se na kandidatuře dohodneme,“ řekla Seznam Zprávám šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. O voliče by slavný hokejový brankář usiloval zřejmě v Praze.

Článek

Když Česko vyhrálo hokejový turnaj na olympiádě v Naganu, s nadsázkou se skandovalo Hašek na Hrad.

Na prezidentské volby to zatím nevypadá, bývalý slavný brankář Dominik Hašek by však v příštím roce chtěl zabojovat o místo v Senátu.

Seznam Zprávy zjistily, že vyjednává o kandidatuře za TOP 09 v rámci koalice Spolu. Senátní volby se uskuteční příští rok na podzim, o voliče by se mohl utkat v Praze.

„S Dominikem Haškem již delší dobu jednáme o jeho kandidatuře do Senátu za TOP 09, respektive koalici Spolu, a věřím, že se na ní dohodneme. Téma obvodu, ve kterém by kandidoval, je součástí našich rozhovorů jak přímo s ním, tak také s koaličními partnery. Ve hře jsou zejména pražské senátní obvody,“ řekla Seznam Zprávám předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Dominik Hašek se politickými ambicemi netají, v minulosti přemítal i nad prezidentskými volbami. Tentokrát však – i vzhledem k tomu, jak je viditelný a systematický v tématech týkajících se ruské agrese na Ukrajině – jeví o politické angažmá seriózní zájem. Vstoupit do politiky chce na celonárodní úrovni.

„Senát je jedna z alternativ. Nejprve však musím uspět ve volbách. To znamená, že musím přesvědčit voliče, že já jsem pro ně ten nejvhodnější člověk, kterého mají volit,“ řekl Hašek Seznam Zprávám.

Kritik válečného Ruska

Na dotaz, zda už jednal s představiteli koalice Spolu, uvedl, že jednání probíhají, jasno by chtěl mít během několika málo měsíců.

„Co se týče hodnot a priorit, tak je mi jednoznačně bližší současná koalice než strany zastupující opozici. Nějaká jednání proběhla, ale definitivní rozhodnutí ještě nepadlo. Určitě bych chtěl mít jasno nejpozději na podzim,“ uvedl dvojnásobný vítěz Stanleyova poháru v NHL.

Témat, kterým by se chtěl věnovat, je prý více. „Určitě zahraniční politika, sport, životní prostředí, školství. Ale v zásadě mě zajímá vše. Záleží mi na tom, aby zákony byly nastaveny tak, aby v první řadě sloužily společnosti, a ne jednotlivcům,“ popsal bývalý reprezentační brankář své představy.

V Praze se volby za rok uskuteční ve čtyřech obvodech. Pokud by tam obhajovali post ti, kteří před pěti lety v Praze vyhráli, čekaly by Haška poměrně složité zápasy.

V roce 2018 se senátory v pražských obvodech stali někdejší prezidentští kandidáti Jiří Drahoš, Pavel Fischer, Marek Hilšer a pirát Lukáš Wagenknecht, který v dané době patřil k čelním kritikům šéfa ANO Andreje Babiše.

Hašek se od vypuknutí ruské války na Ukrajině angažuje v boji proti startování ruských a běloruských sportovců na významných sportovních událostech – ať už doma, nebo v zahraničí. Soustavně kritizuje například tenisové turnaje a NHL, kterou v současnosti hraje kolem 60 ruských hokejistů.

Naposledy Hašek tlačil na vládu a pořadatele pražského tenisového turnaje, aby neumožnili start ruským a běloruským tenistkám.

Dominik Hašek byl hostem pořadu Ptám se já:

Poslechněte si rozhovor s Dominikem Haškem v pořadu Ptám se já.Video: Seznam Zprávy

Reklama

Doporučované