Hlavní obsah

Lobbista obviněný za korupci při rozdělování zakázek se dostal z vazby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Občanská demokratická strana

Robert Knobloch byl v kauze úplatků kolem dopravních zakázek na Olomoucku jako jediný z obviněných umístěn do vazby.

Reklama

aktualizováno •

Podnikatel Robert Knobloch se podle obvinění podílel na ovlivnění dopravních zakázek Olomouckého kraje. Jako jediný ze 13 obviněných skončil ve vazbě. Nyní se dostal svobodu.

Článek

Podnikatel a vlivný lobbista Robert Knobloch, který od minulého týdne čelí obvinění v kauze kolem rozdělování dopravních zakázek na Olomoucku, se dostal z vazby.

Brněnský městský soud nejprve v pondělí přijal v jeho případě kauci ve výši jednoho milionu korun. Poté státní zástupce nepodal stížnost. A Knobloch se tak ve středu dostal na svobodu.

„Byl vydán příkaz k propuštění obviněného na svobodu, kdy během včerejšího dne došlo také k propuštění obviněného,“ napsala Seznam Zprávám mluvčí brněnského městského soudu Petra Láníčková ve čtvrtek ráno.

Detektivové v obvinění uvádějí, že Knobloch se přímo podílel na ovlivnění veřejných zakázek správy silnic. Řešil – jak dokládají odposlechy – také to, kdo bude jejím ředitelem. A to přesto, že nepůsobil v žádné veřejné funkci.

„Zaujal pozici na vrcholu dané organizované zločinecké skupiny, a to díky vybudovanému velmi silnému vlivu v podnikatelsko-politickém prostředí nejen na regionální, ale i na celorepublikové úrovni,“ napsali policisté o Knoblochovi do obvinění.

Od roku 2006 do minulého týdne byl členem ODS, v éře Nečasova kabinetu vedl i regionální organizaci v Olomouckém kraji, byl členem výkonné rady, tedy nejvyššího stranického orgánu.

Právě v té době na sebe poprvé veřejně upozornil. Hospodářské noviny si v roce 2012 všimly, že nenápadný činovník a firmy na něj napojené byli v roce 2011 nejvýznamnějšími sponzory občanských demokratů.

Reklama

Doporučované