Hlavní obsah

Nový ministr pro vědu publikoval v predátorských časopisech. Mrzí mě to, říká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Nástupce Heleny Langšádlové a nový ministr pro vědu a výzkum za TOP 09 Pavel Tuleja.

Pavel Tuleja (TOP 09) má jako ministr pomáhat k tomu, že česká věda bude mít vynikající výsledky. Sám je však v podezření, že si své akademické hodnocení vylepšoval publikováním v pochybných časopisech, které na vědě parazitují.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Když před devíti lety Pavel Tuleja (TOP 09) kandidoval na rektora Slezské univerzity v Opavě, napsal také trojici odborných textů. Vyšly měsíc před tím, než Tuleju v únoru 2015 tehdejší prezident Miloš Zeman do čela vysoké školy jmenoval.

Podle pátrání Seznam Zpráv vyšly zmíněné texty v periodicích ze seznamu možných predátorských časopisů, které v minulosti sestavil knihovník University of Colorado Jeffrey Beall.

Mezi seriózními vědci znamená uvedení periodika na Beallově seznamu jediné – vyhnout se mu. Predátorské časopisy totiž parazitují na systému financování vědy. Zatímco seriózní vědecké publikace podrobují zaslané příspěvky tvrdým hodnocením recenzentů a mnohé texty odmítají, predátorské časopisy publikují téměř cokoliv. Často za peníze.

Když mě vyzvou, omluvím se

Když reportéři nastávajícího ministra pro vědu a výzkum Tuleju s tímto zjištěním konfrontovali, uvedl, že ho to mrzí. Zároveň se ale dušuje, že on publikaci svých textů nezařizoval a neví, zda je vydával za peníze.

„Přiznám se, že mě mrzí, že jsem si nepohlídal, kde jsme ty články publikovali,“ řekl Seznam Zprávám Tuleja.

Mluví o dvou textech, na něž ho prý nyní upozornili blíže neupřesnění kolegové. Seznam Zprávy pak dohledaly ještě další dva texty – ten poslední je z roku 2013.

Foto: Seznam Zprávy

Jeden z textů, který publikoval Tuleja v podezřelém časopise.

Pro vědce je publikační činnost zásadní – jsou podle ní hodnoceni a jejich pracoviště podle toho mají šanci sáhnout si na peníze. A ani pro českého ekonoma nebyla publikace marginální věc – například Tulejův profil na webu Research Gate eviduje za celou jeho akademickou dráhu celkem 37 textů, jejichž spoluautorem je.

Jen malá část vyšla v zahraničních vědeckých časopisech, jinak jde o sborníky z konferencí či učebnice.

„Beru to jako svoji chybu zpětně. Pokud odborná veřejnost bude požadovat moji omluvu, samozřejmě se za to omluvím,“ řekl Seznam Zprávám Tuleja, který by se ministrem měl oficiálně stát příští pondělí. Dodal, že rektor Slezské univerzity nechá stáhnout publikace ze seznamu jeho akademické činnosti.

Proti predátorským publikacím přitom na webu i samotná Slezská univerzita varuje.

„Za poplatek je autorům nabízena možnost zviditelnění jejich vědecké práce formou publikace v časopise, vydání monografie, účasti na konferenci apod., přičemž neprobíhá žádné faktické recenzní řízení či jiná kontrola hodnověrnosti a kvality zviditelňovaných výsledků. Jedná se o jednoznačně negativní jev, který ohrožuje jeden ze základních principů vědeckého bádání – kvalitní recenzní řízení a nutnost úspěšně obhájit své výsledky před kolegy z oboru (‚peer review’),“ uvádí škola.

Byla to doktorandka

Pavel Tuleja však tvrdí, že samotnou publikaci jeho textů zajišťovala tehdejší doktorandka Karin Gajdová, dnes také zastupitelka za ANO v Ludgeřovicích, kousek od Opavy.

„Ty věci dávala dohromady doktorandka, která ty články publikovala se mnou. Já jsem jí dával podklady k těm článkům, materiály,“ uvedl a dodal, že tak nedokáže říci, zda jako dvojice spoluautorů za publikování textů zaplatili.

Gajdovou, která podle webu vysoké školy dodnes působí jako odborná asistentka na Katedře ekonomie a veřejné správy Slezské univerzity, se Seznam Zprávám doteď kontaktovat nepodařilo.

Fiala poslal Tulejovo jméno na Hrad

Na nominaci Tuleji na post ministra pro vědu se v úterý shodlo vedení TOP 09 a premiér Petr Fiala přes mluvčí vlády ve čtvrtek vzkázal, že s Tulejou ve vládě navzdory zjištěním o jeho publikacích počítá. „Vyslechl jsem jeho argumenty a přijal i jeho veřejnou omluvu. Panu prezidentovi jsem návrh na jeho jmenování odeslal,“ sdělil Fiala.

Také předsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová už předtím redakci napsala, že Tulejovu nominaci kvůli novým zjištěním nepřehodnotí.

„Hned když se informace objevila, začal to pan docent Tuleja řešit a požádal, aby byly tyto články staženy z jeho publikačního seznamu. Za svůj profesní život napsal desítky odborných článků a je v akademické a vědecké obci vysoce ceněn jako renomovaný ekonom,“ argumentovala Pekarová. „Jsem ráda, že je jeho nominace velmi dobře přijímána a nevidím důvod na ní nic měnit,“ dodala.

Podobný názor má i místopředseda strany Michal Kučera, podle něhož je kauza bezvýznamná. „Podle mě to pan Tuleja vysvětlil dostatečně. Omluvil se, články jsou stažené a myslím, že je tato věc natolik stará a natolik v tomto směru ne úplně významná, že v žádném případě jeho ministerský post neohrožuje.“

Podle šéfky poslaneckého klubu ANO a bývalé ministryně financí Aleny Schillerové se má Tulejovými problematickými publikacemi zabývat pětikoalice: „My nebudeme kádrovat jejich kandidáty. Oni si musí vyhodnotit, proč opět potřebují obsazovat další zbytečné ministerstvo,“ řekla redakci Schillerová.

Tuleja má nahradit v koaliční vládě Helenu Langšádlovou, která končí kvůli nespokojenosti TOP 09 s tím, jak prezentovala výsledky své práce na veřejnosti.

Pochybné publikace kandidáta na ministra

Doporučované