Hlavní obsah

Policie po útoku na Fica řešila bezpečnostní opatření s „chráněnými“ ministry

Foto: Policie ČR

Policie dohlíží na hokejové mistrovství světa.

Na středeční útok na slovenského premiéra Roberta Fica zareagovala i  česká policie.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Policie zareagovala na středeční střelbu, při níž byl v Handlové postřelen slovenský premiér Robert Fico.

Jak uvedl mluvčí policejního prezidia, přijala konkrétní opatření u těch členů české vlády, kteří patří mezi takzvané chráněné osoby a doprovází je ochranka. „Jednotliví vedoucí ochranných týmů s chráněnými osobami krátce po tomto útoku opětovně probrali veškerá pravidla poskytování osobní ochrany, a to včetně těch, která mají vztah k účasti na veřejných akcích,“ uvedl mluvčí prezidia Jozef Bocán.

Zároveň podle něho policisté „zvýší ostražitost“ při dohledu na akcích spojených s hokejovým mistrovství světa, které se v současné době koná v Praze a také v Ostravě, kde hraje své zápasy slovenský tým.

„Stále platí, že informace o tom, že by podobný útok (jako na Slovensku - pozn. red.) hrozil i na našem území, nemáme,“ uvedl dále mluvčí ve čtvrtek v odpovědi na dotazy Seznam Zpráv.

K jednotlivým opatřením se však policie vyjadřovat nechce. „Z pochopitelných taktických důvodů však konkrétní opatření nikdy nekomentujeme,“ doplnil Bocán.

Premiér Petr Fiala (ODS) přitom řekl, že ani po útoku na slovenského premiéra nebude měnit své návyky a způsob práce. „Politik má chodit mezi lidi a diskutovat s nimi,“ prohlásil.

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL), který ve vládě nepatří mezi chráněné osoby, pak Seznam Zprávám napsal, že si nemyslí, že by kvůli střelbě na Fica měla nyní dohlížet ochranka na všechny ministry.

„Nejsem chráněnou osobou a nepředpokládám, že by se kvůli excesivnímu chování jedince měla nastavovat přísnější opatření nebo měli mít ochranku všichni členové vlády,“ uvedl Hladík.

„Ochranku jsem nikdy neměl a nic na tom nehodlám měnit. Žádná nestandardní opatření neprobíhají, pokud jde o ochranu budovy Ministerstva zemědělství, zůstává standardní,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL).

+2

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) věří, že by její ochranka při podobné situaci obstála. „Zcela věřím svým ochráncům i tomu, že případnou krizovou situaci zvládnou. Z bezpečnostních důvodů nemohu více otázku bezpečnostních opatření komentovat,“ napsala v odpovědi na dotazy redakce.

Roberta Fica ve středu při výjezdním zasedání vlády v Handlové postřelil 71letý muž, kterého policie a ochranka zadržely přímo na místě činu. Fico podstoupil pětihodinovou operaci. Jeho stav je stabilizovaný, ale vážný.

Doporučované