Hlavní obsah

Rath doplatil trest za korupci. Během měsíce uhradil 4,5 milionu

Foto: Vojtěch Blažek

David Rath proti svému stíhání opakovaně protestoval.

Reklama

David Rath se vyhnul dražbě poloviny domu, kterou spoluvlastní se svým bratrem. V uplynulých dnech doplatil zbytek z peněžitého trestu ve výši 13 milionů, který dostal od soudu k osmiletému trestu vězení za korupci.

Článek

Bývalý středočeský hejtman David Rath doplatil peněžitý trest, ke kterému ho pražský krajský soud odsoudil v korupční kauze, kde byl obžalován kvůli machinacím s veřejnými zakázkami. Vedle finančního trestu ve výši 13 milionů dostal Rath osm let ve vězení.

„Zbytek dosud neuhrazeného peněžitého trestu, který v říjnu 2023 činil kolem 4 500 000 korun, byl obžalovaným zcela uhrazen dne 14. 11. 2023,“ potvrdil Seznam Zprávám mluvčí pražského krajského soudu Jiří Wažik.

David Rath se k uhrazení peněz vyjadřovat nechtěl. „Nejsem už veřejná osoba, tak nemusím na vaše otázky odpovídat,“ uvedl Rath. Jeho advokát Adam Černý pak řekl, že zatím nemá o doplacení trestu informace.

Kvůli tomu, že peněžitý trest David Rath dostatečně nesplácel, případ převzal exekutor. Nakonec vyhlásil v říjnu dražbu na polovinu domu, kterou ve Zbuzanech u Prahy vlastní David Rath společně se svým bratrem. Poté, co částku 4,5 milionu David Rath uhradil, byla dražba zrušena. „Dluh vázaný na odebrání nemovitosti byl uhrazen,“ potvrdil důvod zrušení dražby zástupce firmy, která aukční prodej připravovala.

Na případné odkoupení poloviny domu v aukci se přitom připravoval Rathův bratr Michal. „Musel jsem si kvůli tomu půjčit peníze od svých známých,“ uvedl ještě před několika dny pro Seznam Zprávy.

Foto: Radek Nohl, Seznam Zprávy

Michal Rath před domem, který měl skončit ve dražbě.

David Rath byl odsouzen ve dvou větvích korupční kauzy kolem zmanipulovaných zakázek ve Středočeském kraji. V první části případu mu soud vyměřil sedmiletý trest. Ve druhé větvi pak trest zvýšil o jeden rok.

Soudy v minulosti konstatovaly, že David Rath měl při páchání trestné činnosti při manipulování veřejných zakázek mezi obžalovanými hlavní roli. Třeba loni Vrchní soud v Praze napsal v rozsudku, že z pozice hejtmana Středočeského kraje a člena Rady Středočeského kraje David Rath ovlivňoval proces výběrového řízení ve prospěch předem dohodnutého vítěze a také to, aby bylo možné vyčerpat veškeré prostředky kraje vyčleněné na danou zakázku.

„Bez jeho přičinění a kontroly by trestná činnost ztratila jeden z nejdůležitějších článků a v podstatě by byla nerealizovatelná,“ stojí v rozhodnutí Vrchního soudu v Praze.

Časová osa kauzy Davida Ratha

  • David Rath byl zatčen kvůli korupci při zakázkách ve Středočeském kraji v květnu 2012. Zadržen byl podle policie s krabicí, v níž bylo sedm milionů korun. V červnu 2019 byl pravomocně odsouzen na sedm let do vězení.
  • Poprvé nastoupil Rath do vězení v říjnu 2019. Ze sedmiletého trestu si za mřížemi odseděl zhruba 3,5 roku. Na svobodu se podmíněně dostal v lednu 2022.
  • V lednu 2020 soud uznal Ratha a všechny jeho spoluobžalované vinnými i v druhé větvi korupční kauzy. Za to mu soud o jeden rok prodloužil zmíněný sedmiletý trest vězení. Pravomocný rozsudek padl v červnu 2022.
  • Podruhé nastoupil Rath do vězení v lednu 2023. Propuštěn byl 16. května.

Reklama

Doporučované