Hlavní obsah

Zeman se musí omluvit za pomlouvačný výrok, potvrdil Nejvyšší soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman.

Reklama

aktualizováno •

Nejvyšší soud rozhodl o dovolání Miloše Zemana. Bývalý prezident ho podal, protože mu soud nařídil, aby se omluvil svému bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. S dovoláním ale Zeman neuspěl.

Článek

Článek si také můžete poslechnout v audioverzi.

Nejvyšší soud po jednom roce rozhodl spor mezi bývalým prezidentem Milošem Zemanem a jeho tehdejším poradcem Zdeňkem Šarapatkou.

Potvrdil, že se Zeman musí omluvit za svůj pomlouvačný výrok.

„Nejvyšší soud odmítl dovolání Miloše Zemana. Podrobnosti budou k dispozici po vyhotovení originálu rozhodnutí, což bude nejpozději do 60 dnů,“ uvedla pro Seznam Zprávy mluvčí Nejvyššího soudu Gabriela Tomíčková. Zemanův advokát Marek Nespala uvedl, že se k rozhodnutí Nejvyššího soudu vyjádří, až se seznámí s jeho argumentací.

Šarapatkův advokát Artur Ostrý napsal, že je pyšný, jak tuzemská justice tento případ posoudila. „Mohlo by se zdát, že v tomto sporu jde jen o malichernost, ale není tomu tak. Jde o princip. Jsem proto v tomto ohledu na naši justici pyšný,“ napsal Ostrý.

Ve vysílání televize Barrandov v listopadu 2017 Zeman o Šarapatkovi řekl, že byl v minulosti jako člen sboru jeho poradců na Úřadu vlády vyhozen pro neschopnost.

Soud dříve řekl, že to nebyla pravda, a nařídil Zemanovi, aby se omluvil. Ten to ale neudělal a po pravomocném rozsudku podal loni dovolání k Nejvyššímu soudu. U něj ale nyní neuspěl.

Vedle omluvy již krajský soud přikázal přímo Zemanovi, aby také zaplatil náklady řízení. Celkově šlo o 29 027 korun. Jak Seznam Zprávy už dříve napsaly, Zeman nezaplatil tuto částku z vlastních peněz, uhradila ji Kancelář prezidenta republiky.

Navíc se ukázalo, že si Zeman nechal v tomto sporu platit z veřejných peněz také advokáta Marka Nespalu. Za což poté Kanceláři prezidenta republiky udělil Finanční úřad pokutu. Musela zaplatit 148 910 korun a také penále ve výši 15 491 korun.

Marek Nespala pak peníze, které za zastupování Zemana dostal, vrátil. Kanceláři prezidenta republiky poslal zpět 334 439 korun.

Doplnili jsme vyjádření advokáta Zdeňka Šarapatky a Miloše Zemana.

Reklama

Doporučované