Hlavní obsah

Zemanův druh končí spor s Petrem Pavlem. Zaplatil mu tisíce za soudní výlohy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Žaloba na prezidenta Petra Pavla byla stažena, teď přišly peníze za soudní výlohy.

Reklama

Spor mezi důstojníkem ve výslužbě Zdeňkem Zbytkem a prezidentem Petrem Pavlem o satisfakci za výroky pronesené v prezidentské kampani byl u litoměřického soudu pravomocně ukončen.

Článek

Podnikatel a bývalý důstojník Zdeněk Zbytek zakončil posledním krokem spor s prezidentem Petrem Pavlem.

Poté, co předlistopadový velitel slánské tankové divize a přítel Miloše Zemana stáhl v létě žalobu, již na Petra Pavla podal, zaplatil nyní Zemanovu nástupci i soudní náklady.

Předešel tím návrhům Pavlova advokáta, který hodlal částku na soudní výlohy vymáhat.

„Pokud by k úhradě ve lhůtě určené rozhodnutím soudu nedošlo, má pan prezident Pavel v ruce exekuční titul a může své náklady řízení po žalobci vymáhat cestou exekuce nebo soudního výkonu rozhodnutí,“ potvrdil mluvčí soudu v Litoměřicích Jiří Šlapal.

Právě litoměřický soud Zbytkovu žalobu řešil. Bývalý důstojník v ní napadl Pavlovy výroky  z ankety Seznam Zpráv v kampani k prezidentským volbám. Tehdy Petr Pavel mimo jiné uvedl, že Zbytek v listopadu 1989 „burcoval, že pojede s tanky na pomoc Praze, stačí, když mu soudruzi řeknou“.

To, že byly náklady soudního řízení stanovené soudem na 12 300 korun zaplaceny, potvrdili advokáti Zdeňka Zbytka i Petra Pavla.

„Pan Zdeněk Zbytek zaplatil náklady řízení,“ napsal advokát František Vyskočil, který prezidenta Petra Pavla zastupuje.

„Ano, částka byla zaplacena. Jednalo se asi o 12 tisíc korun,“ uvedl advokát František Pohanka zastupující Zdeňka Zbytka.

Případ byl tak nyní u litoměřického soudu pravomocně ukončen.

Spor se přitom táhne už od začátku roku. Zdeněk Zbytek nejprve poslal Petru Pavlovi kvůli jeho výrokům předžalobní výzvu. V ní chtěl omluvu, neboť výrok ve zmíněné anketě považoval za lživý. Zbytek se omluvy nedočkal, a tak se obrátil na soud.

Letos 23. ledna podal žalobu právě k Okresnímu soudu v Litoměřicích. Soudkyně Daniela Liscová nařídila celkem čtyři jednání, avšak ani jediné se nekonalo. Zdeněk Zbytek podle svého advokáta kvůli zdravotnímu stavu nakonec žalobu stáhnul.

„Pan Zbytek si za podáním žaloby stojí, ale kvůli těmto okolnostem se rozhodl ve sporu nepokračovat,“ prohlásil jeho advokát Pohanka.

Advokát Vyskočil k tomu řekl, že s prezidentem Petrem Pavlem byli naopak přesvědčení, že by u soudu uspěli. „Měli jsme připravené důkazy a osobní svědectví. Ale další diskuze o sporu jsou bezpředmětná, protože Zdeněk Zbytek vzal žalobu zpět“, doplnil Vyskočil.

Zdeněk Zbytek vs. Petr Pavel

  • Seznam Zprávy 16. listopadu 2022 publikují anketu prezidentských kandidátů, v níž Petr Pavel mimo jiné řekl, že má negativní zážitek z prosince 1989. Byl spojený s projevem někdejšího velitele tankové divize ve Slaném Zdeňka Zbytka na sjezdu družstevních rolníků.
  • Zbytek odeslal Petru Pavlovi na začátku ledna 2023 předžalobní výzvu a žádal po něm omluvu.
  • Když se Petr Pavel neomluvil, Zbytek podal čtyři dny před druhým kolem prezidentských voleb žalobu k Okresnímu soudu v Litoměřicích.
  • Na konci března se Seznam Zprávy Zdeňka Zbytka na žalobu ptaly, podnikatel na přímo položenou otázku písemně odpověděl. „Všichni jsme jen obyčejní smrtelníci! A každého z nás nakonec stejně jednou zastaví věk a zdraví!“ uvedl 29. března.
  • Soud v Litoměřicích nařídil první jednání sporu na konec května, a protože bylo zrušeno, dvě další líčení byla bez výsledku nařízena na červen. Další se mělo konat na konci sprna, ale Zbytek žalobu stáhnul.

Reklama

Doporučované